Anul acesta, 30 de noi nepalezi vor lucra in restaurantele grupului romanesc City Grill, numarul total al angajatilor straini ajungand la aproape 150, a declarat Daniel Mischie, CEO City Grill, in cadrul unui interviu pentru wall-street.ro.

Numarul de angajati al grupul City Grill variaza intre 1.300 si 1.550, in perioada verii, cand terasele restaurantelor sunt deschise, iar vanzarile sunt mai mari. Din total, circa 112 angajati vin din Nepal, iar acestor li se vor alatura, incepand din 2020, inca 30.

„Astazi suntem foarte atenti sa prognozam nevoia de personal pentru ca sistemul este foarte greoi si este foarte dificil sa aduci angajati din Nepal, pentru ca nu exista ambasada sau consulat al Romaniei, iar cei care vor sa lucreze in Romania trebuie sa mearga la New Delhi ca sa isi ia viza de lucru. In momentul in care decizi sa aduci un lucrator asiatic la munca, iti ia intre patru si sase luni pana ajunge in Romania. Practic, daca vrei sa te pregatesti pentru vara, deja esti in intarziere. Noi suntem pregatiti in acest sens, avem inca 30 de lucratori care vor veni in tara, actele lor au fost facute, iar vizele au fost obtinute”, a explicat Mischie.

Nepalezii au inceput sa lucreze pe pozitii de ajutor de bucatar sau barman, iar in trei ani, perioada in care City Grill a adus angajati straini, ei au avansat la functii de ospatar, pizzer, fiind aproape de postul de bucatar.

„In restaurantele grupului, la fel ca in altele din Bucuresti, veti intalni lucratori din Irak, Liban sau Nepal, care sunt ospatari, barmani sau picoli. Angajatii se inteleg extraordinar. O parte dintre angajatii restaurantului Pescarus sunt in teambuilding la munte, iar nepalezii vad pentru prima data zapada. Nepalezii s-au integrat, au facut Craciunul impreuna cu noi, petrecerea de Craciun”, a adaugat Daniel Mischie.

Anul, circa 40% din totalul personalului pleaca din grupul City Grill, care are intre 300 si 350 de angajati noi, in general, pe pozitii entry level. Posturile care se schimba cel mai des sunt cele de picol si ajutor de bucatar. "In primul rand, cred ca din cauza volumului de munca, apoi, cred ca noi trebuie sa facem mai mult pe parte de inductie. Cred ca responsabilitatea majora este la noi", a explicat Mischie.

Mischie: Noi traim aceeasi istorie

Legat de conflictul care a aparut in comuna Ditrau din Harghita, cand peste 200 de localnici, in frunte cu preotul comunitatii, au protestat in fata primariei si in sedinta organizata de autoritati fata de faptul ca brutaria locala a angajat doi singalezi, Mischie vine in apararea angajatilor straini, explicand ca sunt in aceeasi situatia cu romanii care au plecat si continua sa plece peste granite.

„Am fost impresionat de ce s-a intamplat la Ditrau, stiind foarte clar ca si noi traim aceeasi istorie. Daca te uiti pe partea cealalta, noi suntem in aceeasi situatie. Angajatii straini sunt in acelasi sistem ca romanii care muncesc in afara Romaniei. Eu am o experienta de trei ani si jumatate cu lucratori din Nepal. Ei au ajuns la noi in mod firesc prin agentii. Sunt foarte putine lucruri despre care as putea spune ca ar fi putut fi mai bine”, a spus CEO-ul City Grill.

Cea mai mare parte a angajatilor City Grill lucreaza pe salariul minim pe economie, dar castigurile lor sunt mai mari, fiind completate de bacsis, in special in cazul ospatarilor, al bucatarilor si al hosteselor, care ajung sa castige similar ca in locatiile de peste hotare. Spre exemplu, un ospatar care lucreaza bine si mult, ajunge la un venit de 2.500 de euro pe luna, a mai spus Mischie.

Pentru a face fata deficitului de forta de munca din HORECA, City Grill a creat un departament de resurse umane si o academie pentru angajati, unde sunt instruiti. Mai mult, compania investeste in angajati, trimitandu-i la cursuri de bucatari sau somelieri peste hotare.

Grupul City Grill este unul dintre jucatorii romani din industria restaurantelor. Fondat in 2004, Grupul City Grill opereaza in prezent 18 restaurante, dintre care cinci restaurante City Grill, sase Trattoria Buongiorno, doua Hanul Berarilor, Hanul lui Manuc, Caru cu Bere, Pescarus, City Cafe si Beker Brau. In primele noua luni ale anului 2019, grupul romanesc de restaurante a avut o cifra de afaceri de 148 de milioane de lei.

Sursa foto: City Grill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri