Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu renunta la ideea adoptarii unei reglementari cu privire la creditarea populatiei, in sensul limitarii gradului de indatorare. Guvernatorul BNR sustine ca o decizie in acest sens va fi luata in aceasta vara...prelungita! Mugur Isarescu a tinut, insa sa reaminteasca faptul ca nu se urmareste o restrictionare a creditarii, ci o directionare mai degraba catre sectorul companiilor. Ce spune guvernatorul despre programul "Investeste in tine"?

„Cam in vara asta (va fi luata o decizie privind gradul de indatorare a populatiei -n.r.). Vara in Romania se prelungeste. Cam in septembrie. Am discutat si cu bancile. Sub nicio forma nu vrem sa sugrumam cresterea creditului”, a declarat guvernatorul BNR.

In acest moment, discutiile se poata pe marginea procentelor pana la care va putea ajunge gradul de indatorare al persoanelor fizice, in functie de creditul solicitat.

Wall-Street.ro a publicat, in urma cu doua luni, in exclusivitate un proiect de regulament care prevedea, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa, un nivel maxim al gradului de indatorare de 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala propunea un plafon de 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.

Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca “Europa este plina” de astfel de reglementari, dar la noi masura este privita ca o restrictionare a creditarii. “Vrem doar sa atragem atentia, prin aceste norme: atentie pana unde te pui robul bancii! (...) Nu sugrumam creditul, nu vrem nici cel putin sa il temperam, vrem sa il tinem in limite prudente. Asta este meseria noastra. (...) Indatorarea populatiei este si o chestiune de siguranta nationala, nu te poti juca cu ea!”, a adaugat guvernatorul BNR.

Ce masuri sunt necesare pentru cresterea creditarii firmelor?

Pe de alta parte, Mugur Isarescu spune ca noile norme vor cuprinde si masuri pentru stimularea creditarii firmelor. In acest caz, potrivit guvernatorului, sunt necesare cel putin doua masuri esentiale: o mai buna capitalizare a firmelor private si o mai buna functionare a fondurilor de garantare.

Referitor contributia programul guvernamental “Investeste in tine” (prin care populatia poate sa contracteze credite pentru aproape orice de la banci fara dobanda si cu garantia statului) la crestera creditarii, Isarescu a spus: “cred ca pot fi gasite si alte programe mai inteligente”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri