Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu renunta la ideea adoptarii unei reglementari cu privire la creditarea populatiei, in sensul limitarii gradului de indatorare. Guvernatorul BNR sustine ca o decizie in acest sens va fi luata in aceasta vara...prelungita! Mugur Isarescu a tinut, insa sa reaminteasca faptul ca nu se urmareste o restrictionare a creditarii, ci o directionare mai degraba catre sectorul companiilor. Ce spune guvernatorul despre programul "Investeste in tine"?

„Cam in vara asta (va fi luata o decizie privind gradul de indatorare a populatiei -n.r.). Vara in Romania se prelungeste. Cam in septembrie. Am discutat si cu bancile. Sub nicio forma nu vrem sa sugrumam cresterea creditului”, a declarat guvernatorul BNR.

In acest moment, discutiile se poata pe marginea procentelor pana la care va putea ajunge gradul de indatorare al persoanelor fizice, in functie de creditul solicitat.

Wall-Street.ro a publicat, in urma cu doua luni, in exclusivitate un proiect de regulament care prevedea, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa, un nivel maxim al gradului de indatorare de 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala propunea un plafon de 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.

Citeste si:
BNR vede un nou risc: cel de nerambursare a creditelor! Cat e de mare?
Mugur Isarescu: Riscul de...

Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca “Europa este plina” de astfel de reglementari, dar la noi masura este privita ca o restrictionare a creditarii. “Vrem doar sa atragem atentia, prin aceste norme: atentie pana unde te pui robul bancii! (...) Nu sugrumam creditul, nu vrem nici cel putin sa il temperam, vrem sa il tinem in limite prudente. Asta este meseria noastra. (...) Indatorarea populatiei este si o chestiune de siguranta nationala, nu te poti juca cu ea!”, a adaugat guvernatorul BNR.

Ce masuri sunt necesare pentru cresterea creditarii firmelor?

Pe de alta parte, Mugur Isarescu spune ca noile norme vor cuprinde si masuri pentru stimularea creditarii firmelor. In acest caz, potrivit guvernatorului, sunt necesare cel putin doua masuri esentiale: o mai buna capitalizare a firmelor private si o mai buna functionare a fondurilor de garantare.

Referitor contributia programul guvernamental “Investeste in tine” (prin care populatia poate sa contracteze credite pentru aproape orice de la banci fara dobanda si cu garantia statului) la crestera creditarii, Isarescu a spus: “cred ca pot fi gasite si alte programe mai inteligente”.

Citeste si:
Ai salariul mic si vrei credit? BNR pregateste noi limitari
Guvernatorul BNR confirma...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Explozia ROBOR: cat a crescut rata la un credit Prima Casa intr-un an?