Doua treimi dintre romani au declarat ca si-ar dori mai multe banci digitalizate in Romania, conform studiului desfasurat in luna iunie a acestui an pe un numar de 990 de utilizatori de internet din mediul urban.

iSense Solutions a cercetat si deschiderea romanilor fata de serviciile digitale oferite de catre startup-ul fintech Revolut, iar rezultatele arata ca 11% dintre intervievati au auzit de acestea.

Dintre romanii care folosesc Revolut, cei mai multi (36%) l-au utilizat in alte tari, o treime (33%) l-au folosit pentru a face schimb valutar, 30% l-au utilizat pentru plata cu cardul in magazine fizice, iar 24% l-au folosit pentru transfer de bani si plati online cu cardul fizic, dar si pentru economisire prin serviciul Vaults.

„Am fost curiosi sa vedem cat de deschisi sunt romanii la noutatile din zona de banking si cati dintre acestia utilizeaza sau ar folosi servicii precum Revolut. Studiul nostru arata ca Revolut reprezinta o alternativa interesanta, insa in acelasi timp exista si o oarecare reticenta in a utiliza un astfel de serviciu. Cu toate acestea, este notabil faptul ca 64% dintre romanii din mediul urban si-ar dori mai multe banci digitalizate in Romania, iar 44% dintre acestia au declarat ca ar renunta la serviciile unei banci traditionale in favoarea unei banci exclusiv digitale, ceea ce inseamna ca romanii sunt deschisi la a incerca produse si servicii bancare noi”, afirma Andrei Canda, Managing Partner, iSense Solutions.

Reprezentantii bancilor spun...
Citeste si: Cine suporta, in final, "taxa pe lacomie"? Romanii si .... statul!

Cu toate ca jumatate (52%) din populatia urbana a declarat ca ar folosi Revolut (dupa ce au fost expusi la o descriere a serviciului), studiul iSense identifica si o serie de bariere pe care romanii le au in legatura cu aceasta aplicatie. Motivele sunt variate:

  • 53% nu ar utiliza acest serviciu digital, deoarece sunt multumiti de serviciile pe care le ofera banca actuala.
  • 24% dintre participanti au sustinut ca nu au incredere in suportul oferit exclusiv online.
  • 14% au spus ca nu au suficienta incredere in companie.

Pe de alta parte, romanii care au declarat ca ar folosi Revolut ar face-o datorita urmatoarelor motive:

  • 62% datorita posibilitatii de a folosi cardul international.
  • 61% pentru comisioanele mai mici decat cele bancare.
  • 48% datorita posibilitatii de a vedea un grafic lunar al cheltuielilor.
  • 20% pentru posibilitatea de a tranzactiona criptomonede.

Cu toate acestea, 68% dintre romanii din mediul urban au declarat ca ar avea mai multa incredere in bancile digitale daca acestea s-ar afla sub umbrela unei banci traditionale.

Interviu cu Cristian Bodnar,...
Citeste si: De vorba cu romanul castigator al premiului Nobel Jr. pentru stiinte

Sursa foto: By Den Rise / Shutterstock.com