Cea mai mare variatie a inregistrat-o, in sedinta de joi, indicele ROBOR la o saptamana. Acesta a crescut cu 0,11 puncte procentuale, de la 2,5% pe an miercuri, la 2,61% pe an o zi mai tarziu, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In acelasi timp, pe scadenta over night (O/N) media dobanzilor a crescut usor, cu 0,01 puncte procentuale, de la 1,74% pe an miercuri la 1,75% pe an joi. In acelasi ritm a crescut si ROBOR la 2 zile (T/N), cu 0,01 puncte procentuale, la 1,76% pe an, de la 1,75% pe an cu o zi in urma.

La o luna, insa, dobanzile au scazut de la o zi la alta, dar la fel de putin, cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,02% pe an, la 3,01% pe an.

Pe scadente indelungate, ROBOR stagneaza

Pe scadentele mai indelungate, indicii au stagnat. Astfel, ROBOR la 3 luni a ramas la nivelul de miercuri, de 3,1% pe an, la 6 luni s-a mentinut la 3,36% pe an, la 9 luni - la 3,45% pe an, iar la 12 luni s-a consolidat la 3,51% pe an.

Scaderea si chiar stagnarea ROBOR la 3 luni reprezinta o veste buna pentru romanii cu credite in moneda nationala cu dobanda variabila, mai ales dupa ce, in ultimul an, indicele a crescut cu mai mult de 2,5 puncte procentuale, de la sub 1% la aproape 3,5% pe an.

La finalul acestei luni, majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile la creditele in lei (operatiune care se realizeaza trimestrial). In cazul in care indicele ramane la acest nivel, ratele la credite pentru urmatorul trimestru vor fi mai mici, avand in vedere ca precedenta actualizare s-a realizat la un ROBOR de 3,15% sau 3,24% pe an (in functie de data luata in calcul d efiecare banca, respectiv ultima zi a trimestrului care se incheie sau prima zi a trimestrului care incepe).

Consiliul Concurentei...
Citeste si: Consiliul Concurentei reactioneaza la acuzatiile lui Dragnea

Inflatia se tempereaza. Ce se intampla cu ROBOR?

Evolutia dobanzilor este direct influentata de inflatie si, cum acesta a continuat sa cresca, la 5,1% in august, este de asteptat ca si dobanzile din piata sa creasca.

Exista, insa, si analisti care sustin ca inflatia intra pe un trend de temperare din octombrie (dispare efectul de baza dat de majorarea tarifelor la combustibili si utilitati din toamna trecuta), astfel ca exista sanse ca si dobanzile sa fluctueze mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.