De asemenea, leul a pierdut usor teren si in fata dolarului americam, circa jumatate de ban, pana la un curs de 3,9575 lei/euro. In ceea ce priveste francul elvetian, cursul oficial publicat de banca centrala a scazut cu aproape un ban, de la 4,1351 lei/franc la 4,1276 lei/franc elvetian.

Ce estimeaza specialistii din CFA Romania in ceea ce priveste evolutia cursului

Potrivit unui sondaj al CFA Romania, in jur de 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375 lei/euro.

De asemenea, specialistii CFA Romania anticipeaza o inflatie medie pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) de 4,13%.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative", se mai arata in comunicatul CFA Romania.

Curs valutar BNR astazi, 10...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 10 decembrie: leul scade in raport cu euro

Sursa foto: Shutterstock