Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat joi in cadrul unei emisiuni ca amnistia fiscala va fi adoptata in luna octombrie prin ordonanta de urgenta si ca de ea vor beneficia atat companiile de stat cat si cele private care nu au intrat in insolventa. El a subliniat ca firmelor nu le vor fi sterse datoriile, ci doar esalonate, dar nu vor mai fi obligate sa plateasca datorii sau penalitati, noteaza G4Media.

"Restructurarea financiara" va depinde de banca. Unele companii, recompensate

Teodorovici a numit amnistia ”restructurare financiara”, iar analiza in fiecare caz in parte va fi facuta de o banca, dand exemplu CEC. ”Banca va spune: tu ai nevoie de o esalonare pe 5, 10, 15 ani. Nu se va sterge datoria, doar istoricul dobanzii si penalitatile acumulate”, a anuntat el.

Ministrul Finantelor a mai spus ca acele companii care sunt la zi cu platile vor fi recompensate.

Eugen Teodorovici a vorbit despre o posibila amnistie fiscala inca de la inceputul lunii iulie. El a spus atunci ca amnistia fiscala este o optiune la care se lucreaza, urmand a fi luata o decizie politica. ”E in lucru un mecanism. Vom discuta la nivelul coalitiei si al guvernului despre amnistie”, a declarat Teodorovici, pe 6 iulie, intr-o conferinta de presa.

”Amnistia nu are prag. Se poate decide ca daca cel care are datorii la bugetul statului achita principalul, se pot sterge penalitatile si o parte din dobanzi”, a mai spus el, facand o comparatie cu amnistia din 2015. Ministrul a refuzat atunci sa dea detalii suplimentare.

Nu vor fi vizate persoanele fizice

Doua saptamani mai tarziu, Teodorovici a revenit si a spus ca amnistia va viza in principal companiile de stat cu datorii istorice, dand de inteles ca nu vor fi vizate si persoanele fizice.

”Plecam de la companiile de stat. Sunt in marea lor parte cu mari datorii istorice si nu s-a decis in niciun fel. In discutiile in anii trecuti cu FMI, ne-au intrebat de ce stam cu toate aceste sume nerecuperabile in evidentele noastre. Ne-am gandit sa schimbam ceva, sa le dam o sansa sa devina actori activi in piata. Este posibil sa luam o astfel de masura. Dar daca a doua zi ne gasim in aceeasi situatie, inseamna ca efortul nu a fost cel asteptat”, a declarat Teodorovici la Antena 3.

El a fost intrebat in mod repetat daca amnistia va viza si persoanele fizice, insa a evitat sa dea un raspuns clar, lasand sa se inteleaga ca va fi vizata doar categoria firmelor de stat. Teodorovici a spus insa ca colegul sau de partid, Robert Negoita, care are o datorie la Fisc de 238 milioane de lei, nu va beneficia de o asemenea amnistie.

”Masura va fi dimensionata incat sa fie respectate reglementarile europene privind ajutorul de stat. Adica nu plecam in ansablu sa dam o amnistie fiscala. O sa avem o analiza, sa vedem care categorii vor fi vizate”, a spus ministrul pe 21 iulie.

Companiile cu cele mai mari datorii

O situatie a marilor companii cu datorii facuta publica in octombrie 2017 de ANAF arata ca cele mai mari datorii sunt inregistrate de Compania Nationala a Huilei (3,7 miliarde lei), Societatea comerciala pentru inchiderea minelor (900 milioane lei), CN CFR (600 milioane lei), Complexul energetic Hunedoara (431 milioane lei).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri