Directiva europeana a servicilor de plati revizuita (PSD2), intrata in vigoare la inceputul acestui an, este unul dintre principalele subiecte discutate la nivelul sistemului financiar atunci cand vine vorba despre strategia de digitalizare a jucatorilor traditionali. Despre felul in care va aborda Asociatia Romana a Bancilor (ARB), vocea sectorului bancar in relatia cu autoritatile romane si internationale, transpunerea acestei directive a vorbit Luminita Soitu, consilier financiar bancar al asociatiei, in cadrul Forumului Serviciilor Financiare Digitale.

Intrata in vigoare la nivel european pe 13 ianuarie 2018, directiva PSD2 nu a fost inca transpusa la nivel national. Ultimul demers al autoritatilor publice in legatura cu acest subiect a fost publicarea la inceputul lunii iulie a unui proiect de ordonanta care are ca scop acest proces. Prezenta, de asemenea, la Forumul Serviciilor Financiare Digitale, Ruxandra Avram, Director Directia monitorizare a infrastructurilor pietei financiare si a platilor in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca aceasta transpunere nu va avea loc pana la finalul acestui an.

Totusi, in ciuda acestui context, Luminita Soitu precizeaza ca institutiile financiare din Romania fac demersuri pentru a se asigura ca se vor afla in conformitate cu prevederile noii reglementari odata cu intrarea in vigoare a cerintelor obligatorii, respectiv septembrie 2019. De asemenea, reprezentanta ARB declara ca abordarea celor 35 de banci, membre ale asociatiei, va fi una deschisa catre cooperare cu noii actori din sistemul financiar.

Cuvintele cheie PSD2: comunitate, colaborare si comunicare.

“Cuvintele cheie ale activitatii noastre privind PSD2 sunt comunitate, colaborare si comunicare. O sa ziceti ca avem o comunitate inchisa care isi urmareste propriile interese. Nu, comunitate noastra este deschisa, pentru ca altfel vom disparea, iar viitorul digital va fi fara noi. Ne propunem sa fim o comunitate deschisa colaborarii cu toate entitatile existente pe piata asa cum prevede directiva PSD2”, declara Luminita Soitu.

Institutiile financiare si toti furnizorii de servicii de plata, atat din Romania cat si din Uniunea Europeana, vor fi nevoite sa creasca nivelul de securitate a tranzactiilor on-line, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientilor. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a elaborat standarde tehnice de reglementare privind cerintele de autentificare a clientilor si comunicatii securizate in contextul prevederilor directivei PSD2.

Reprezentanta ARB a precizat ca institutiile de credit membre ale asociatiei din care face parte vor utiliza standardul european dezvoltat de catre Berlin Group-NextGenPSD2, pentru realizarea platformelor API (Application Programming Interface) prin care se va face comunicarea cu noii jucatori din industria financiara.

Directiva europeana de plati PSD 2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare reglementat sa aiba acces la sistemele bancare. Ca urmare, platile online si segmentul serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri