Cursul oficial pentru euro bate pasul pe loc, dar este la un pas de a depasi maximul istoric stabilit in vara. Astfel, cursul valutar anuntat de BNR astazi, 5 octombrie, este de 4,6685 lei/euro, marginal sub maximul istoric din vara, de 4,6695 lei/euro.

Practic, leul a stagnat astazi in fata euro, dar a continuat sa se deprecieze in fata dolarului american. Astfel, cursul dolar/leu a ajuns la 4,0631, in crestere cu aproape jumatate de ban.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca fata de euro si, implicit, in raport cu leul romanesc, avand in vedere ca banca centrala americana va continua sa majoreze dobanda de referinta si in acest an si anul viitor.

Pe de alta parte, leul a castigat teren in fata francului elvetian, pana la 4,0882 lei/franc elvetian.

Dolarul va deveni tot mai scump!

Cresterea puternica a dolarului in fata leului din ultima saptamana a fost determinata de majorarea dobanzii de referinta a Fed, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara.

Cresterea de saptamana trecuta, de 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie. Totodata, pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Setari Cookie-uri