Daca in urma unui accident auto valoarea de despagubire (sau cuantumul estimat al daunei) calculata pentru masina avariata de catre compania de asigurari depaseste 75% din valoarea de piata a acesteia, stabilita conform sistemelor de evaluare specializate pentru calculul despagubirii, indiferent daca vorbim de RCA sau CASCO, atunci asiguratorul va considera "dauna totala". Cati bani ar trebui insa sa primesti pe dauna totala daca alegi sa valorifici epava la o entitate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor.

Norma 20/2017 data de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu privire asigurarile auto RCA si CASCO din Romania, in vigoare la acest moment 27 iulie 2017, stabileste in cazul daunelor la vehicule despagubirea are in vedere acoperirea costurilor legate de: a) readucerea la starea anterioara producerii accidentului; sau b) acoperirea diferentei dintre valoarea de piata calculata conform prezentei norme si valoarea epavei, in cazul daunei totale economice.

Valoarea epavei este determinata prin licitatie

Daca pagubitul opteaza pentru repararea vehiculului care este considerat dauna totala, atunci va fi despagubit la valoarea acestuia la data producerii accidentului si masina va fi reparata intr-un service autorizat. Daca nu opteaza pentru reparare, atunci va fi despagubit cu diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea ramasa a acestuia, valoare care va fi cuprinsa intre 0,1 si 25% din valoarea respectiva.

Valoarea epavei se determina in urma evaluarii prin licitatie utilizand sisteme de evaluare specializate. De exemplu, despagubirea care o propune asiguratorul RCA sau CASCO poate fi de 10.000 de lei + epava sau 13.000 de lei daca masina va fi reparata intr-un service autorizat, urmand ca apoi factura sa fie trimisa de catre service asiguratorului. In cazul in care nu se poate obtine o valoare a epavei prin licitatie, aceasta se poate determina si prin expertiza tehnica, cu acceptul persoanei pagubite, potrivit informatiilor ASF.

Insa, in cazul daunei totale economice, daca persoana prejudiciata face dovada radierii din circulatie a vehiculului avariat si a valorificarii integrale a acestuia catre o entitate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea mentionata in documentele fiscale justificative eliberate de catre entitatea respectiva.

Astfel, daca valoarea de piata comunicata de asigurator in urma evaluarii pe baza sistemelor de evaluare specializate pentru calculul despagubirii este de exemplu de 13.000 lei, iar pagubitul face dovada radierii din circulaţie a vehiculului avariat si a valorificarii integrale a acestuia catre o entitate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, atunci asiguratorul este obligat la acoperirea diferentei dintre valoarea de piata comunicata si valoarea epavei.

Ce se intampla dupa faci dovada radierii din circulatie a epavei

In cazul in care, dosarul se instrumenteaza in baza prevederilor Normei 39/2016 (anterioara Normei 20/2017), modul de stabilire pentru valoarea epavei, este acelasi, daca face dovada radierii din circulatie a vehiculului avariat si a valorificarii integrale a acestuia catre o societate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, potrivit ASF, respectiv:

Valoarea epavei reprezinta valoarea partilor din vehicul ramase neavariate, demontabile si valorificabile, cuprinsa intre 0,1% si cel mult 25% din valoarea de piata a vehiculului la data producerii accidentului. La stabilirea valorii epavei se iau in calcul acele parti componente ale vehiculului care sunt neavariate, demontabile si valorificabile conform Ordonantei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agentilor economici care presteaza servicii de reparatie, de reglare si/sau desfasoara activitate de reconstructie a vehiculelor rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 222/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul unei daune totale economice, daca persoana prejudiciata face dovada radierii din circulatie a vehiculului avariat si a valorificarii integrale a acestuia catre o societate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea mentionata in documentele fiscale justificative eliberate de catre societatea respectiva.

Sursa foto: Carolyn Franks / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri