Pentru a aplica taxarea inversa generalizata in domeniul TVA, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Una dintre ele consta in adoptarea unui sistem de raportare electronica real si eficient, cel putin pentru persoanele impozabile vizate de aceasta masura. Iar respectarea acestei conditii tine, exclusiv, de autoritatile romane.

“Utilizarea acestui mecanism de plata a TVA va fi posibila pana la data de 30 iunie 2022, numai pentru livrarile locale de bunuri si prestarile locale de servicii, a caror valoare va depasi pragul de 17.500 de euro per tranzactie. Vor exista, insa, conditii tehnice foarte stricte pentru aplicarea mecanismului, respectiv, peste 25% din decalajul de TVA din statul membru respectiv sa se datoreze fraudei de tip “carusel” si, de asemenea, sa fie implementate obligatii de raportare electronica eficace pentru toate persoanele impozabile, in special pentru cele carora li se aplica taxarea inversa”, a explicat Ioana Iorgulescu, Associate Partener, Tax Advisory & Compliance Services – Indirect tax, EY Romania.

Insa nu este suficient ca firmele sa fie obligate la raportari electronice, ci trebuie ca si autoritatea fiscala sa se doteze cu aparatura necesara receptionarii si prelucrarii acestor date in timp util.

“In acest mod, tara noastra s-ar alinia la modelele de raportare din alte state membre (care s-au dovedit eficiente), fapt care ar genera si o imbunatatire a relatiei dintre autoritatile fiscale si contribuabili”, a mai punctat reprezentanta EY.

Romania a inregistrat, in 2016, cel mai ridicat deficit de TVA din UE, de 35,88%, mare parte din acesta datorandu-se fraudei de tip “carusel”, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene pe aceasta tema. Tocmai de aceea, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa reprezinta o masura care poate duce la diminuarea deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat.

Ne plangem ca suntem nedreptatiti, dar nu facem ce depinde de noi

Reprezentantii Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene au convenit, recent, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa de catre statele membre care se confrunta cu decalaje majore in colectarea acestei taxe.

In acest sens, reprezentantii ECOFIN au fost de acord cu o propunere de directiva care va permite statelor membre, afectate intr-o masura semnificativa de frauda din domeniul TVA, sa aplice temporar mecanismul generalizat de taxare inversa, care implica transferul responsabilitatii privind plata TVA de la furnizor catre client.

In acest moment, mecanismul de taxare inversa pentru operatiuni locale poate fi aplicat temporar, dar nu intr-o maniera generalizata, intrucat se limiteaza la sectoarele cele mai afectate de frauda din domeniul TVA. In plus, utilizarea acestuia se realizeaza la cererea specifica a unui stat membru si cu aprobarea prealabila a Consiliului Uniunii Europene.

Directiva va oferi o solutie pe termen scurt pentru statele membre cele mai afectate de frauda, pana la momentul implementarii sistemului definitiv de TVA (in cadrul caruia, livrarile vor fi taxate in statul de destinatie).

Ministerului Finantelor Publice din Romania a anuntat ca sustine implementarea unui proiect pilot de aplicare a mecanismului. Ministrul de resort, insa, a criticat mecanismul, din cauza faptului ca, prin restrictiile impuse, se poate aplica intr-o singura tara europeana (Cehia -n.r.). Eugen Teodorovici nu a mentionat, insa, si conditia pe are Romania ar fi trebuit si ar fi putut sa o indeplineasca de mult, respectiv controlul electronic al tranzactiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri