Contributiile la Pilonul II de pensii vor insuma aproximativ 7,7 miliarde de lei in 2018, cu aproximativ 8,5% mai mult decat suma virata in 2017, estimeaza reprezentantii industriei. Totusi, pentru salariatii care nu au beneficiat de cresteri salariale in 2018, contributiile individuale au scazut cu 12% din cauza reducerii cotei de contributie de la 5,1% din salariul brut la 3,75% de la 1 ianuarie 2018.

Pentru ca mutarea contributiilor de la angajator la angajat sa fie neutra pentru toti angajatii, cota de contributie pentru 2018 ar fi trebuit sa fie de 4,25%.

Cresterea sumei totale virate catre pensiile private obligatorii vine din cresterea salariilor, in special in sectorul bugetar, si din cresterea numarului de angajati nou intrati in sistem, spune Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Adminsitrate Privat din Romania (APAPR).

El atrage antentia, insa, ca sumele virate de stat in conturile de Pilon II sunt cu 17,8% mai mici decat ar fi trebuit sa fie, conform Legii 11/2004, care prevede o contributie de 6% din salariul brut la pensia privata inca din 2016.

Numeroasele amanari ale calendarului de majorare, la care s-a adaugat diminuarea contributiei din acest an, au generat pierderi in sistem (doar din contributiile nevirate) de 1,9 miliarde de euro, a mai spus Radu Craciun.

In prezent, fondurile de pensii private, Pilon II si Pilon III, au active nete cumulate de peste 10,4 miliarde de euro, din care peste 90% sunt investite in economia romaneasca.

Autoritatile, cu ochii pe contributii, au uitat de Legea de plata a pensiilor private!

Presedintele APAPR a reamintit rolul important pe care Fondurile de pensii il au in finantarea economiei, in dezvoltarea pietei de capital si, nu in ultimul rand, in protectia populatiei la varsta de pensionare.

In acest context, Craciun a subliniat importanta mentinerii sistemului pe actuala structura si definitivarea legislatiei in domeniu, avand in vedere ca Legea de plata a pensiilor private inca nu a fost adoptata, desi ar fi trebuit sa fie in vigoare inca de acum trei ani.

“Legea a cazut de pe agenda, multi parlamentari nici nu stiu ca aceasta Lege nu exista. Am agreat, in trecut, un proiect cu ASF, cu Ministerul Muncii, dar nimeni nu mai stie nimic de acel proiect. Legea ar trebui sa stabileasca modul in care se platesc pensiile private”, a mai spus presedintele APAPR.

Fondurile de pensii private (Pilon II si Pilon III) fac deja plati catre participanti si beneficiari, insa pe baza unei solutii intermediare, pana la aparitia Legii. Astfel, acum plata se poate face fie ca suma intreaga, fie esalonat, insa in plati lunare pe cel mult 5 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri