Bursa romaneasca este in momentul de fata o piata dominata de companii din sectorul energiei si zona financiara, iar fondurile de pensii private au dificultati in a mai gasi oportunitati de investitii. In masura in care nu apar nume noi pe BVB, fondurile isi vor muta investitiile pe bursele straine, mult mai lichide, a declarat intr-o emisiune Profesionistii in Banking Radu Craciun, presedinte si CEO al BCR Pensii.

"In masura in care nu vor aparea nume noi, nume interesante pe Bursa de la Bucuresti, presiunea in directia migrarii spre alte burse mai lichide va fi mare. Cu cat investim mai mult in Romania, cu atat avem un risc de lichiditate mai mare. Cand vreau sa vand o actiune nu prea am cui sa o vand, pentru ca nu gasesc cumparatori la fel de mari", explica seful BCR Pensii.

Astfel, in scenariul unei recesiuni si a unei caderi masive pe burse, este posibil ca multe fonduri de pensii sa vanda in acelasi timp intr-o perioada scurta de timp. Piata fiind mica, nu vor avea catre cine sa descarce pachete mari de actiuni, acesta fiind riscul de lichiditate luat in calcul de managerii de fonduri.

Mi-as dori sa vad pe bursa companii din sectoarele IT, servicii de sanatate privata, din zona de servicii turistice, retailul. De ce sa nu ne gandim la Dedeman, la eMag, la Softwin - Radu Craciun, BCR Pensii

"Daca ne uitam la urmatorul candidat la listare, in ideea in care ar fi Hidroelectrica, este tot un emitent din energie. Din pacate, avem o bursa nediversificata. Este un alt motiv pentru care ne uitam sa investim si in afara", subliniaza Craciun.

El a mai precizat ca deja sunt fonduri de pensii care au expuneri pe pietele straine de capital, acest lucru fiind sanatos, "pentru ca nu e bine sa pui toate ouale in acelasi cos", dar in acelasi timp aceste fonduri se expun la riscul valutar.

Managerul BCR Pensii sustine ca, in absenta unor giganti ai economiei pe bursa, si-ar dori macar sa investeasca indirect in sectoare care nu sunt listate si asta s-ar intampla daca "un grup de oameni intreprinzatori, cu experienta in private equity", ar decide sa listeze pe BVB un fond de private equity, fond care sa investeasca in toate aceste sectoare care lipsesc de pe piata de capital romaneasca.

Administratorii de fonduri de pensii pot investi in fonduri de private equity nelistate doar pe pilonul III (pensii facultative), care sunt de dimensiuni mai mici, in timp ce fondurile de pilon II (pensii obligatorii) pot investi doar in entitati listate.

Craciun sustine si investitiile in obligatiuni emise pentru dezvoltarea infrastructurii, in contextul in care Romania este eligibila pentru astfel de proiecte, dar un astfel de demers trebuie reglementat bine, pentru a sti de la inceput daca aceste obligatiuni sunt garantate de stat.

"Daca peste 2 ani valoarea totala a activelor fondurilor de pensii va ajunge pe la 10 miliarde de euro si in cazul in care am avea o limita de maxim 10% din total active, asta ar insemna dintr-o data un miliard de euro pentru investitii in proiecte de infrastructura", afirma Craciun.

Fondurile de pensii romanesti, in top la performanta, intr-o lume cu randamente tot mai mici

Radu Craciun constata faptul ca deja "traim intr-o lume in care randamentele investitionale scad si vedem dobanzi chiar negative in multe tari". In plus, bursele stagneaza, ceea ce se transpune si in scaderea randamentelor fondurilor de investitii, inclusiv ale celor de pensii. Daca in urma cu 5-7 ani vorbeam de radamente de 10-12% pe an, acum vorbim in cazul fondurilor de pensii de 2-3%, dar in termeni relativi este un randament foarte bun, comparativ cu ce se intampla in restul pietelor.

"Romania este inca in topul performantelor la fondurile de pensii, pentru ca in alte tari sunt fonduri care au deja probleme foarte serioase in a-si indeplini obligatiile. Sunt fonduri care au garantat plata. In conditiile in care titlurile suverane in foarte multe tari dezvoltate ofera randamente negative, ele au probleme mult mai mari decat avem noi, care de bine de rau avem randamente la titluri de stat in jurul la 2%", atrage atentia managerul BCR Pensii.

Administratorul de pensii a operat recent o reducere de comisioane, in contextul in care cresterea activelor a permis crearea unei economii de scara.

"Ne uitam la toate costurile pe care participantii le au in momentul in care vin si ne dau economiile in administrare. Comisionul pe active este si el pe radarul nostru in vederea scaderii (comision care este in prezent la 2% pe an)", a explicat Craciun, in contextul in care in septembrie a redus cu 0,5 puncte procentuale comisionul de contributie in cazul fondului de pensie facultativa BCR Plus.

In ultimii 5 ani, BCR Plus a avut un randament net de 7,33%, rentabilitate care este calculata dupa scaderea comisioanelor de administrare si de contributie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri