Seful subsidiarelor Intesa Sanpaolo: Iarba este verde in Romania, dar din interior se vede mai greu. Vrem sa ramanem in aceasta tara si ne vom concentra si pe retail

Economia romaneasca a fost cea mai performanta dintre tarile din Europa Centrala si de Est in ultimii 18 ani, potrivit unei analize interne a italienilor de la Intesa Sanpaolo, iar perspectivele tarii raman pozitive, acesta fiind si motivul pentru care reprezentantii bancii si-au reafirmat angajamentul de a-si pastra operatiunile din tara si de a se concentra mai mult in viitor si pe oferta adresata persoanelor fizice.

“Iarba este verde cand privesti Romania, insa inteleg ca din interior acest lucru se vede mai greu, din simplul motiv ca mereu iarba va fi mai verde cand te uiti peste gard. Cate tari se pot lauda cu o crestere economica de aproape 7% - cat ati avut anul trecut, cu o structura a datoriei publice de 35% din PIB, cu somaj redus si cu o rata de 8% a creditelor neperformante? Pe langa aceste date fundamental pozitive, Romania are in continuare un viitor promitator, acesta fiind si motivul pentru care confirmam angajamentul de a investi aici in urmatorii ani”, a declarat Ignacio Jaquotot – seful diviziei Banci Subsidiare Internationale, din cadrul grupului Intesa Sanpaolo.

Acesta subliniaza insa ca una dintre principalele probleme ale Romaniei ramane disparitatea economica dintre cele mai atractive zone ale tarii – Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisioara – si restul regiunilor, disparitate existenta si din cauza investitiilor scazute in infrastructura, care fac mai putin atractive pentru investitori zonele greu accesibile ale tarii.

“Romania trebuie sa devina mai omogena economic in urmatorii ani. Nu exista o solutie usoara pentru Guvern in vederea rezolvarii acestei probleme, insa daca s-ar pune mai mult accent pe investitii in infrastructura cred ca restul oraselor din Romania s-ar integra mai usor datorita imbuntatirii comunicatiilor si a logisticii”.

“Nu abandonam retail-ul. Revizuim oferta si in cateva luni vrem sa putem prezenta ceva ce conteaza”

Seful diviziei de subsidiare a Intesa spune ca banca vrea sa isi urce cota de piata cu ‘cateva puncte procentuale’ in Romania, recunoscand insa ca, plecand din pozitia unei banci din esalonul secund, o crestere rapida este dificil de obtinut.

Citeste si:
Topul celor mai sigure 100 banci din lume. Cate sunt in Romania
Cele mai sigure 100 de banci...

“Vrem sa ne marim cota de piata in Romania si vrem sa ramanem aici pe termen lung. In Romania suntem in esalonul al doilea si este dificil sa crestem foarte repede. (…) Vrem sa facem lucrurile cum trebuie si ne concentram pe o crestere organica, nu pe achizitii”, adauga Ignacio Jaquotot.

Luand in calcul nivelul activelor, Intesa Sanpaolo Romania si-a dublat cota de piata in ultimul an, depasind 2%, dupa finalizarea achizitiei Veneto Banca. In Romania, Intesa se lupta pentru intrarea in top 10, in vreme ce in Italia grupul ocupa pozitia a doua in clasamentul general, dupa UniCredit.

Desi anterior italienii afirmasera ca subsidiara din Romania se va concentra mai mult pe segmentul corporate, mai nou acestia spun ca nu vor sa scape din vedere segmentul de retail, in prezent lucrand la revizuirea ofertei adresata acestora.

“Nu abandonam segmentul de retail. Noua tinta a managementului actual din Romania este sa revizuiasca oferta bancii. Incercam sa imbunatatim procesele interne pentru a avea un timp cat mai scurt pentru a raspunde la cererea clientilor intr-un mod mai inteligent. In Romania trebuie sa fii pregatit sa oferi ceva ce conteaza pentru clientii de retail, pentru ca exista deja o serie de banci bune. Intai vrem sa fim siguri ca avem ceva bun ce putem sa oferim clientilor, din acest motiv urmand sa anuntam ceva in acest sens probabil peste cateva luni”, mentioneaza Ignacio Jaquotot.

Citeste si:
Coronavirus 11 mai | Toată România este în scenariul verde
Coronavirus 11 mai | Toată...

“Ne uitam la intreaga strategie a bancii in Romania si vrem sa vedem ce face sens in piata. Nu cred in teoria potrivit careia trebuie sa ai 100 de produse pe care sa oferi persoanelor fizice. Oferta pentru retail se va concentra pe trei mari segmente: instrumente de plata, creditare si platforma de interactionare cu banca”, a mai adaugat Dan Sandu, CEO Intesa Sanpaolo Bank Romania.

La sfarsitul anului trecut, subsidiara din Romania a Intesa avea active de 4,78 mld. lei (+8% y/y), in vreme ce profitul net s-a triplat la 43 mil. lei.

La nivel international, Grupul Intesa Sanpolo a inchis anul 2017 cu un profit net de 7,32 mld. euro, dublu fata de cel de 3,11 mld. euro inregistrat in anul anterior. Profitul din 2017 include insa un castig de 811 mil. euro din vanzarea retelei de distributie de fonduri Allfund, precum si o contributie publica de 3,5 mld. euro.

Intesa facut parte din procesul de salvare a doua banci regionale din Italia: Guvernul Italiei a lichidat activele cu probleme ale bancilor, in vreme ce Intesa Sanpaolo le-a cumparat pe cele bune pentru 1 euro. Intelegerea dintre guvern si Intesa a inclus o contributie publica de 3,5 mld. euro pentru a contrabalansa impactul tranzactiei asupra indicatorii de capital ai bancii. La randul sau, Intesa a distribuit dividende in valoare totala de 3,4 mld. euro.

Citeste si:
Guvernatorul Băncii Angliei, avertisment pentru cumpărătorii de...
Cei care investesc în...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri