Cresterea dobanzilor se tempereaza dupa 5 sedinte de cresteri sustinute, in care indicii ROBOR pe scadente foarte scurte si-au dublat valoarea, iar ceilalti au inregistrat majorari consistente. In sedinta de vineri, 26 octombrie, a crescut un singur indice, dar scaderile, ped e alta parte, au fost nesemnificative.

ROBOR overnight a continuat sa creasca in sedinta de vineri, cu 0,05 puncte procentuale, de la 3,61% pe an la 3,66% pe an. In schimb, ROBOR la 2 zile a dat usor inapoi, cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,60% pe an la 3,59% pe an. Ambii indici sunt, insa, la valori de doua ori mai mari decat in urma cu o saptamana, cand ROBOR overnight era la 1,8% pe an, iar cel la 2 zile la 1,83% pe an.

Pe urmatoarele scadente, indicele a scazut, insa in acelasi ritm ca si cel al 2 zile. ROBOR la 1 saptamana s-a redus cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,58% pe an la 3,57% pe an, iar ROBOR la 1 luna, de la 3,41% pe an la 3,4% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni scade dupa 5 sedinte de cresteri

ROBOR la 3 luni, urmarit cu interes de clientii bancilor cu credite in lei, pentru ca este indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile in majoritatea cazurilor, a scazut, de asemenea, usor, in seddinta de vineri, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,38% pe an, de la 3,39% pe an in sedinta de joi.

Pe scadentele mai lungi, indicii s-au oprit din cresterile inregistrate in ultima saptamana, insa in aceste cazuri nu s-au inregistrat si sacaderi. Astfel, ROBOR la 6 luni s-a mentinut la valoarea din sedinta precedenta, respectiv 3,58% pe an, ROBOR la 9 luni a ramas la nivelul de 3,63% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a mentinut la 3,68% pe an.

Evolutia dobanzilor a fost influentata, si in aceasta saptamana, de absenta din piata a Bancii Nationale a Romaniei, care nu a mai organizat o operatiune repo, prin care imprumuta bancile din piata cu lei pentru a nu permite dobanzilor sa creasca prea acceletar. Cea mai recenta intrerventie a BNR in piata a avut loc in data de 1 octombrie, cand a acordat bancilor imprumuturi in suma totala de 9,7 miliarde de lei, pe o saptamana, la dobanda de politica monetara, de 2,5% pe an.

In plus, in general, in partea a doua a unei luni calendaristice, dobanzile sunt sub presiune de crestere din cauza faptului ca firmele trebuie sa isi plateasca taxele la stat, astfel ca este absorbita lichiditate din piata.

Ramane de vazut daca BNR va interveni, saptamana viitoate in piata monetara, pentru a duce in jos dobanzile.

Sursa foto: By Godlikeart / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri