Dobanzile au continuat sa scada, miercuri, pe piata monetara, dupa interventia in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de luni. Indicii ROBOR au scazut pe toate scadentele, fara exceptie, mai pronuntat pe scadentele medii. La cat a ajuns ROBOR la 3 luni?

Astfel, in sedinta din 7 noiembrie, indicele ROBOR overnight a scazut cu 0,02 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, de la 2,66% pe an la 2,64% pe an. Pe scadentele urmatoare, scaderea a fost la limita, de doar 0,01 puncte procentuale.

In aceste conditii, ROBOR la doua zile s-a situat, miercuri, la nivelul de 2,65% pe an, de la 2,66% pe an cu o zi in urma. Indicele cu scadenta la 1 saptamana a scazut in acelasi ritm de la 2,7% pe an, la 2,69% pe an.

Pe urmatoarele doua scadente, reducerile au fost ceva mai accentuate. Astfel, ROBOR la 1 luna a coborat cu 0,05 puncte procentuale, de la 3,19% pe an in sedinta de marti la 3,14% pe an o zi mai tarziu.

Indicele ROBOR la 3 luni, cea mai mare scadere in sedinta de miercuri

Si ROBOR la 3 luni, urmarit de majoritatea clientilor bancilor cu credite in lei, cu dobanbda variabila, s-a redus, in sedinta de miercuri, tot cu 0,05 puncte procentuale, de la 3,25% pe an, la 3,2% pe an.

Pe scadentele mai indelungate, indicii ROBOR au consemnat reduceri aproape de limita. La 6 luni, indicele a scazut cu 0,02 puncte procentuale, de la 3,49% pe an, la 3,47% pe an, iar la 9 luni a evoluat similar, scazand de la 3,56% pe an cu o zi in urma, la 3,54% pe an in sedinta de miercuri. ROBOR la 12 luni s-a redus, de asemenea, insa doar marginal, cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,61% pe an, la 3,6% pe an.

Dobanzile raman relativ stabile pe piata monetara de la Bucuresti datorita interventiilor Bancii Nationale a Romaniei, care imprumuta bancilor lichiditate, prin operatiuni repo pe o saptamana, la dobanda de politica monetara de 2,5% pe an. Prin cea mai recenta interventie, cea de luni 5 noiembrie, BNR a acordat bancilor o finantare totala de 12,34 miliarde de lei, printre cele mai ridicate din ultima perioada. Cu o saptamana in urma, suma alocata a fost chiar mai mare, respectiv 16,65 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri