Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sfatuieste bancile comerciale sa se implice mai mult in finantarea companiilor si mai putin in programul guvernamental “Inevsteste in tine”. Care este riscul pentru un client care acceseaza un credit in cadrul programului?

Potrivit guvernatorului, care spune ca vorbeste din experienta, problema cu programele guvernamentale este ca, de regula, intentiile sunt bune, dar rezultatele sunt slabe.

“Am fost premier si stiu cum e cu programele astea: intentii bune, rezultate slabe. Sa dea Domnul sa fie. Trebuie sa te uiti acolo la surubaraia programului, la lucruri care par mici. dar care pot sa determine o tendinta. Buturuga mica rastoarna carul mare. Deci poti sa ai intentii bune si, dintr-o trasnaie care nu e bine insurubata acolo, sa iasa altceva”, a spus Isarescu.

In opinia sa, in cazul programului “Investeste in tine”, cel mai mare risc e ca cel care ia creditul sa investeasca in altceva.

Mugur Isarescu recomanda bancilor sa finanteze, mai degraba, firmele si sa nu mai dea vina pe BNR pentru propriile limite.

“Bancile (trebuie -n.r.) sa intre in economia reala. Daca stau asa si nu ii isi pregatesc salariatii… si una doua… nu ma detanjeaza pe mine, dar e urat din partea lor… cum vor sa zica ceva “nu ne lasa Banca Nationala”. Si mai trec si in partea cealalta - “ne impine Banca Nationala”. Ii impingem in economia reala, ca e treaba lor! Unde vor sa isi plaseze banii? Bineinteles ca e mai greu… trebuie sa isi gaseasca specialisti…”, a punctat guvernatorul BNR.

El a admis ca programul “Investeste in tine” e mai mai facil pentru banci, avand in vedere ca exista garantia statului, dar finantarea unui antreprenor ar trebui sa prezinte mai mult interes, atat pentru banca, cat si pentru stat.

Programul Investeste in tine, lansat in urma cu aproape o luna de Guvern prin intermediul CEC Bank, presupune acordatea de credite cu garantia statului atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru o gama larga de activitati (printre care si educatie si formare profesionala), pe 10 ani, cu dobanda si comisioanele subventionate de stat.

Sumele imprumutate pot ajunge pana la 60.000 de lei, cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de pana la 5 ani.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri