OTP Bank Romania isi dubleaza profitul net (fara efectul ajustarilor) dupa primele 9 luni din 2018, depasind 15 milioane de euro (68,7 milioane lei), in contextul cresterii cu 11% a volumului creditelor performante, a anuntat banca intr-un comunicat.

In perioada similara din 2017, profitul net a fost de 30 milioane lei

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 11% de la an la an, sustinut de o creditare mai solida in segmentul IMM, cu 29%, precizeaza banca. Creditele ipotecare au cunoscut o crestere moderata, de 5% fata de anul trecut. In schimb, in cazul creditelor noi, creditarea ipotecara si cea a IMM-urilor au inregistrat un impuls semnificativ, de 57%, respectiv 84% fata de perioada similara din 2017.

Cotele depozitelor ajustate la cursul de schimb valutar au avut de asemenea un avans, de 13%. Cresterea a fost sustinuta de intrarile din retail (+13%) si din corporatii (+10%).

In acelasi timp, in primele 9 luni din 2018, volumul creditelor neperformante ajustat la cursul de schimb valutar a ramas stabil. Totodata, OTP Bank anunta ca o parte din volumul de neperformante, 573,6 milioane lei, a fost vanduta si scoasa din evidentele contabile. Rata creditelor neperformante a ajuns astfel la 5,5% in trimestrul trei, in scadere cu 10 pp fata de perioada similara din 2017.

Costurile totale de risc din primele 9 luni ale anului au scazut pana la 35,7 milioane lei (7,83 milioane euro), in scadere cu 55% fata de anul anterior.

Veniturile nete din dobanzi au avut un trend pozitiv, inregistrand o crestere de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustinuta de majorarea volumului de credite. Veniturile nete din comisioane si alte taxe au crescut cu 14% ca rezultat al nivelului mai mare al depozitelor, tranzactiilor si cardurilor.

In primele noua luni ale anului, profitul operational al bancii a scazut cu 2% de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operationale mai mari (+11%), dar care s-au compensat partial cu cresterea veniturilor totale cu 6%. Cheltuielile operationale ridicate au fost, in parte, rezultat al cresterilor salariale si de personal (cu 6%), in vederea consolidarii activitatii operationale. La acestea s-au adaugat investitii mai mari in marketing, hardware si modernizari de filiale.

In conformitate cu standardele locale, activele bancii au inregistrat 10,6 miliarde lei, iar profitul dupa impozitare a fost de 55,1 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului bancii a scazut usor la 16,84% de la 17,06%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri