Guvernul a aprobat, in sedinta festiva de joi, Ordonanta de Urgenta privind implementarea Programului guvernamental "gROwth- Contul individual de economii Junior Centenar", care are ca principal obiectiv declarat asigurarea de catre stat pentru toti copiii din Romania a unui sprijin financiar, astfel incat, atunci cand acestia vor implini varsta de 18 ani, sa aiba intr-un cont o suma de bani suficienta pentru educatie, pregatire profesionala sau pentru orice alte necesitati.

Pe langa prima de stat, banii economisiti vor aduce in contul titularului si o dobanda de 3% anual.

Cat costa contul deschis automat pe numele copilului?

Nu se stie, insa, cu ce costuri vine contul deschis la Trezorerie. In proiectul de Ordonanta se mentiona doar faptul ca “coordonatele contului individual de economii Junior Centenar si conditiile de utilizare se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice”.

La prima vedere, produsul pare foarte tentant, doar ca va functiona pe principiul “statul ia banii acum si plateste mai tarziu”. Mult mai tarziu! Mai exact, cand implineste copilul 18 ani.

Bugetarii vor avea mai multe...
Citeste si: Minivacante pentru bugetari de Craciun si Revelion, cadou de la Guvern

Programul prevede ca prima de la stat si dobanda aferenta se cumuleaza pe perioada de mentinere a depozitului si se platesc la scadenta depozitului, adica atunci cand minorul implineste 18 ani.

Guvernul actual incaseaza banii, cele viitoare platesc

Statul va acorda prima anuala de 600 de lei doar daca in cont s-au depus in anul respectiv mai mult de 1.200 lei. In cazul in care suma depusa este mai mica, depozitul beneficiaza doar de dobanda de 3%.

Dar suma va putea fi retrasa doar dupa ce copilul a implinit 18 ani. La fel si prima de la stat si dobanda aferenta banilor economisiti (exclusiv prima).

“Prima de stat se plateste in contul individual de economii Junior, la scadenta depozitului, cumulat pentru anii in care s-au efectuat depuneri”, se mentioneaza in document.

Aceeasi metodologie de calcul se va aplica si pentru dobanda. “La soldul contului se aplica o rata anuala de dobanda al carui nivel se stabileste la 3% pe an. Dobanda se calculeaza si se plateste cand titularul contului implineste varsta de 18 ani. Aceasta se va plati prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza”, se spune in Ordonanta.

Asadar, Guvernul de acum incaseaza banii de la parinti, iar guvernele viitoare vor plati primele si dobanzile.
Sumele pot fi restrase mai devreme, insa doar in situatii de nedorit

In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda.

Sinteza pricipalelor...
Citeste si: M.F.P. emite un comunicat privind modalitatea de aplicare a sanctiunil

Sumele depuse anual in cont nu vor putea depasi un plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiaza de prima de stat numai pentru suma minima de 1.200 lei.

Depunerile pot incepe din ianuarie 2019, a anuntat premierul Viorica Dancila.

Si copiii institutionalizati vor avea depozite! Cine depune bani pentru ei?

Sumele pot fi retrase mai devreme in cazul in care sunt necesare cheltuieli de sanatate pentru tratarea minorului in cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia sau in cazul decesului.

Noutatea din Ordonanta, fata de proiectul initial, consta in faptul ca si copiii ocrotiti prin serviciile publice si private specializate pentru protectia copilului vor beneficia de depuneri, suma anuala minima de 1.200 lei urmand sa fie virata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. In cazul copiilor care sunt adoptati, incepand cu data adoptiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.

Sursa foto: Shutterstock