Economia mondiala se afla in fata unor puncte de inflexiune sau amenintari care ii pot ameninta cresterea, desi majoritatea economistilor spun la unison ca, cel putin in Statele Unite, cresterea economica este una solida. Totusi, "fiecare zi ne apropie tot mai mult de o noue recesiune". Iata o harta a punctelor nevralgice pentru economia mondiala pe care specialistii bancii americane Citi le-au prezentat in fata jurnalistilor in cadrul EMEA Media Summit.

Printre cele mai importante puncte nevralgice pe final de 2018, cat si pe parcursul anului viitor se numara:

Diputa comerciala dintre China si Statele Unite

Riscurile sunt ca negocierile dintre cele mai mari economii sa nu ajunga la un rezultat, iar Statele Unite sa aplice de la 1 ianuarie 2019 noi tarife vamale pentru bunuri chinezesti in valoare de 200 miliarde de dolari.

Fiecare zi ne apropie tot mai mult de o noua recesiune, dar nu stiu cand va fi urmatorul soc - Arnaud Mares, Chief European Economist

Pe de alta parte, David Bailin, Global Head Investments la Citi Private Bank, subliniaza ca economia globala, cat si cea europeana, vor fi suficient de rezistente pentru a depasi o recesiune normala, pariul economistilor Citi fiind ca atunci cand va aparea aceasta va fi o incetinire normala a economiei, nu o criza majora cum a fost cea din 2007-2008.

Politica monetara a bancilor centrale

Economistii de la Citi se asteapta ca pana la finalul acestui an Federal Reserve sa mai opereze o majorare a dobanzii cheie. In acelasi timp, din a doua parte a anului viitor si Banca Centrala Europeana va incepe sa inaspreasca politica monetara. In cee ce priveste inversarea curbei randamentelor in Statele Unite, un indicator care a prezis de fiecare data o recesiune, analistii Citi nu vad un risc in urmatoarele 18 luni, avand in vedere ca cresterea dobanzilor in SUA va incetini, de la un plus 75 de puncte de baza (estimarea initiala) la 50 de puncte de baza, potrivit lui Phil Drury, EMEA Head of Banking, Capital Markets & Advisory in cadrul Citi.

Totusi, cresterea dobanzilor va continua sa genereze ingrijorari in pietele emergente.

Cand iti poti plasa banii in dolari la 3-4% dobanda, cu siguranta te gandesti de doua ori daca sa ii mai investesti in pietele emergente - Luigi de Vecchi, presedinte al diviziei de Banking, Capital Markets & Advisory in cadrul Citi.

Brexit-ul si guvernarea in Marea Britanie

Brexitul continua sa fie un risc major pentru economia europeana cel putin, avand in vedere ca deal-ul actual negociat de liderii europeni si autoritatile britanice are sanse mici de a trece de votul Parlamentului Britanic, care va avea loc pe 12 decembrie.

Acest lucru creeaza premisele unor noi negocieri, unui blocaj sau chiar riscul unui noi referendum. Toate aceste incertitudini afecteaza increderea investitorilor si se refecta in economie.

Revenirea protectionismului

Desi digitalizarea - a patra revolutie industriala - apropie tot mai mult pietele financiare, paradoxal economia mondiala este amenintata si de o revenire a protectionismului, sustin specialistii Citi.

Totodata, autoritatile de reglementare au adoptat politici de supraveghere mult mai atente.

Alte riscuri identificate de specialistii Citi sunt legate de situatia din Italia si de presiunea UE pentru a aduce deficitul bugetar intr-o zona mai confortabila pentru liderii europeni, dar si situatiile geopolitice create de tensiunile cu Rusia si Arabia Saudita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri