Anul 2018 este, fara indoiala, anul carpelilor in fiscalitate! Dupa Revolutia fiscala, Declaratia unica necesita si ea… reparatii. Autoritatile au constatat ca cei care au depus Declaratia anul acesta, au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate doar pana la finalul lui 2018. Astfel, acestia risca sa ramana neasigurati pana la urmatorul termen pentru depunerea declaratiei unice, respectiv 15 martie 2019. Pentru a remedia aceasta situatie, s-a mai dat o Ordonanta de Urgenta!

Declaratia unica a fost introdusa anul acesta, pentru veniturile extrasalariale obtinute in 2017 si pentru cele estimate pentru 2018. Contribuabilii vizati de declaratia unica sunt obligati sa isi plateasca (pe baza de autoimpunere) impozitul pe venit si contributiile sociale (in cazul in care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie anual, sau optional pentru cei sub acest nivel) pana pe data de 15 martie 2019, cand trebuie sa depuna si urmatoarea declaratie. Insa taxele sunt datorate pentru anul 2018 si, in consecinta, calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate este valabila doar pentru acest an.

“Tinand cont de faptul ca persoanele care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza sau opteaza sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit Codului fiscal dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiilor fiscale, (...) (iar -n.r.) calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care au depus declaratia unica reglementata de Codul fiscal, respectiv data de 31 decembrie a aceluiasi an, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare, se impune interventia legislativa de urgenta, (...) intrucat, in lipsa unei astfel de reglementari, incepand cu data de 1 ianuarie 2019 si pana la noul termen de depunere al declaratiilor, 15 martie 2019 persoanele mai sus mentionate nu mai pot face, in acest interval, dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate”, se mentioneaza in actul citat.

Si daca veniturile nu au continuitate in 2019?

In aceste conditii, Guvernul a decis ca persoanele fizice care obtin venituri, altele decat cele din salarii, isi vor pastra calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de baza pana la data de 15 martie 2019, atunci cand se depun noile declaratii privind obligatiile de plata.

“Preintampinam, astfel, eventuale sincope in asigurarea serviciilor medicale pentru aceste categorii de persoane”, a declarat premierul Viorica Dancila.

Practic, Guvernul presupune ca cei care au depus declaratia unica in 2018 (au incasat venituri din activitati independente) vor avea continuitate in obtinerea acestor venituri si in 2019 si, in consecinta, vor depune declaratia pana la 15 martie 2019.

“Cei afectati sunt persoane asigurate prin efectul legii, avand in vedere ca dupa depunerea declaratiilor unice, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se va plati pentru intreg anul 2019”, se mentioneaza in expunerea de motive a actului normativ.

Sunt obligati sa depuna declaratia unica cei care obtin venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor – altele decat arenda -, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si din jocuri de noroc, venituri obtinute in strainatate si alte venituri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri