Anul 2019 va fi, cu siguranta, inca unul interesant si plin de provocari pentru industria asigurarilor: este anul in care vom vedea impactul si rezultatele implementarii noilor prevederi legislative precum IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari sau GDPR - Regulamentul privind Protectia Datelor Personale, in plan operational, si nu numai, toate acestea determinand transformari complexe in intreaga industrie, apreciaza Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii National a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR). De asemenea, segmentul RCA pare sa le dea din nou dureri de cap societatilor de asigurari, in contextul in care rata combinata a daunei a urcat deja semnificativ, de la 96,3% in septembrie 2017, la 107,4% in septembrie 2018.

Wall-Street.ro: Ce trebuie facut in 2019 pentru dezvoltarea in continuare a industriei de asigurari? Ce segmente de business apreciati ca vor avea o evolutie accelerata in urmatorul an?

Alexandru Ciuncan: La nivelul UNSAR, vom dezvolta in continuare campanii de comunicare dedicate si vom contribui la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei din Romania, fara de care nu putem vorbi despre dezvoltarea pietei de profil. Acest lucru se reflecta si in cele mai recente statistici: industria asigurarilor din tara noastra este in continuare dominata de sectorul auto, vanzarile de polite CASCO si RCA reprezentand 58% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare in primele 9 luni din 2018, conform datelor furnizate de catre ASF.

Din totalul pietei de asigurari generale, politele auto reprezentau 73% din subscrieri in perioada mentionata. In plus, analizand cele mai recente date in ceea ce priveste inmatricularile de masini noi, observam ca in Romania au fost inregistrate in primele 11 luni ale acestui an cu 24% mai multe autoturisme noi fata de aceeasi perioada din 2017, fapt care ne face sa fim increzatori si in ceea ce priveste asigurarile auto.

Legat de segmentele de business care se vor dezvolta in 2019, suntem optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea asigurarilor private de sanatate, care pana acum s-au inscris pe un trend ascendent. Un subiect foarte important il reprezinta, totodata, si asigurarile de viata, segment pe care vedem deja evolutii pozitive. Astfel, conform datelor ASF, in primele noua luni din 2018 primele brute subscrise pe aceasta linie au crescut cu 3,96% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dinamica pozitiva urmand sa continue si anul viitor.

Wall-Street.ro: Piata asigurarilor este dominata in continuare de segmentul asigurarilor auto. Cum priviti dumneavoastra viitorul acestui sector, in urma ultimelor evolutii?

Alexandru Ciuncan: 2018 a reprezentat un an in care am vazut cum functioneaza noul pachet normativ privind asigurarea RCA, iar unul dintre obiectivele importante ale UNSAR pentru 2019 este acela de a lucra alaturi de autoritatile competente in domeniu si de toate partile implicate la imbunatatirea acestuia, in sensul conformarii cu legislatia europeana, pe baza experientei acumulate si pentru a raspunde adecvat nevoilor pietei si ale consumatorilor.

In ceea ce priveste anul 2019, printre obiectivele Uniunii pe aceasta linie de business se numara introducerea sistemului tabelar pentru vatamari corporale, cresterea gradului de cuprindere in asigurare, digitalizarea si introducerea sistemului telematics, alaturi de cresterea nivelului de siguranta rutiera. Acesta este si contextul in care am lansat prima campanie de educatie si preventie rutiera a UNSAR: Campania ATENT IN TRAFIC.

Pe termen mediu ne asteptam la o mentinere a ponderii semnificative detinuta de acest segment, dar speram ca, prin actiunile derulate, aceasta sa fie diluata in timp de cresterea asigurarilor facultative, pastrand totusi o crestere globala a industriei.

Wall-Street.ro: Considerati ca noile reglementari pe RCA, precum tarifele de referinta au fost utile pentru stabilitatea pietei de profil? Sau ati miza mai degraba pe o dereglementare, pentru o piata RCA, cu o concurenta mai libera?

Alexandru Ciuncan: Intelegem necesitatea reglementarilor intr-un domeniu cum este cel al asigurarilor RCA, care au caracter obligatoriu si deci o relevanta ridicata pentru un numar important de consumatori si, din acest motiv, colaboram constant cu autoritatile publice pentru dezvoltarea unui cadru legislativ stabil si pentru adaptarea la schimbarile care au loc, prioritatea fiind protectia intereselor asiguratilor, in spiritul legislatiei europene.

In acelasi timp, este necesar ca legislatia din acest domeniu sa ia in calcul si tendintele ce se manifesta pe piata. Astfel, in primele 9 luni din 2018 daunele platite pe acest segment au crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 57% din totalul indemnizatiilor platite pentru asigurarile generale, conform celor mai recente date ale ASF. De asemenea, primele brute subscrise din asigurari RCA au scazut cu 5,5% fata de primele noua luni din 2017, reprezentand 47,5% din totalul subscrierilor pe asigurari generale.

Mai mult, pe segmentul RCA, rata combinata a daunei a urcat semnificativ, de la 96,3% in septembrie 2017, la 107,4% in septembrie 2018.

Wall-Street.ro: Cum poate fi stimulata cresterea asigurarilor facultative (in special cele de locuinte)? Ar trebui incurajate mai mult micro-asigurarile, drept o solutie pentru piata din Romania? Ce anume nu functioneaza?

Alexandru Ciuncan: Dezvoltarea asigurarilor facultative, in special a celor de locuinte, reprezinta unul dintre obiectivele principale ale UNSAR pe termen mediu si lung. Potrivit studiului realizat de IRES pentru UNSAR cu privire la asigurarile de locuinte, patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - prin polita obligatorie PAD. Cu toate acestea, mai putin de unul din cinci romani a incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintelor. La 31 octombrie 2018 erau asigurate doar 1,69 milioane de locuinte, conform datelor furnizate de catre PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.

Dupa cum stim, conform legislatiei in vigoare, o asigurare facultativa poate fi incheiata doar daca exista si o polita PAD valida pentru locuinta respectiva. Toate acestea ne conduc la concluzia ca, pentru a putea dezvolta aceasta linie, avem nevoie si de sprijinul autoritatilor publice, in vederea aplicarii in intregime a prevederilor Legii 260/2008.

Wall-Street.ro: Care mijloc de distributie considerati ca va fi motorul cresterii pietei asigurarilor facultative in urmatorii 5 ani?

Alexandru Ciuncan: Pentru a stimula dezvoltarea asigurarilor facultative, este important sa ne adaptam rapid la noul comportament de consum al clientilor, care isi doresc ca lucrurile sa se intample simplu si rapid, preferabil online. Companiile de asigurari lucreaza permanent la simplificarea produselor, a proceselor si a procedurilor, astfel incat sa poata oferi servicii de calitate si in noua era digitala. Exista un potential mare de crestere pentru piata de asigurari facultative din Romania, potential care poate fi atins inclusiv prin dezvoltarea de produse simple si usor de accesat.

Wall-Street.ro: Este pregatita industria asigurarilor din Romania pentru „revolutia” digitala?

Alexandru Ciuncan: "Revolutia" digitala reprezinta o buna oportunitate pentru asiguratori de a simplifica produsele si fluxurile interne, dar si o provocare pentru a tine pasul cu alte industrii. In orice caz, digitalizarea este un pas necesar pentru intreaga industrie, companiile lucrand deja de mai multi ani in acest sens. Spre exemplu, pentru consumatori, mediul online ar putea deveni unul dintre cele mai importante canale de distributie a asigurarilor de care au nevoie pentru a se proteja financiar de riscurile la care sunt expusi.

Wall-Street.ro: Cui ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

Alexandru Ciuncan: Cresterea nivelului de educatie financiara a romanilor reprezinta un proces pe termen lung, la care trebuie sa contribuim cu totii. Deprinderile financiare sanatoase si intelegerea riscurilor la care suntem expusi, dar si a metodelor prin care ne putem proteja financiar de aceste riscuri, se formeaza inca din copilarie. Poate si de aceea, educatia financiara ar trebui integrata in materiile care se predau la scoala.

Pentru a ajuta la constientizarea importantei asigurarilor, in 2018, UNSAR a derulat o serie de actiuni de informare, educare si de responsabilizare a populatiei prin intermediul portalului dedicat Asiguropedia, a lasat o Campanie dedicata de siguranta si preventie rutiera, ATENT IN TRAFIC, dar si o campanie de comunicare media pe tema asigurarilor de locuinte, avand la baza un studiu realizat de IRES la cererea UNSAR.

Dincolo de actiunile si campaniile pe care le derulam, pentru a reusi sa ne atingem obiectivele este nevoie in continuare de un parteneriat solid intre autoritati si industria asigurarilor. Spre exemplu, chiar si cu un nivel mai ridicat de educatie financiara, acordarea de facilitati fiscale semnificative pentru mai multe tipuri de asigurare ar reprezenta un impuls puternic pentru piata in care activam.

Wall-Street.ro: Care va fi principala provocare a industriei de asigurari din Romania in 2019? Dar, va exista si o oportunitate importanta pentru piata?

Alexandru Ciuncan: In 2019, poate mai mult decat pana acum, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta pe piata. Noua generatie de clienti isi doreste simplitate in produse, in ofertare si in timpii de raspuns. Industria asigurarilor isi schimba modelul de business si se adapteaza – iar toate aceste subiecte vor fi dezbatute la Bucuresti cu ocazia Conferintei Anuale Insurance Europe, federatia europeana a asociatiilor asiguratorilor si reasiguratorilor.

Evenimentul, un reper la nivel international prin prisma tematicii abordate, a vorbitorilor si a invitatilor speciali, va avea loc pe 23 mai 2019, iar Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care il gazduieste. Organizarea Conferintei Insurance Europe la Bucuresti marcheaza, totodata, cea de a 25-a aniversare a UNSAR.

Cine este Alexandru Ciuncan

Alexandru Ciucan a preluat la jumatatea acestui an functia de director general al UNSAR. Cu o experienta de 17 ani in industria asigurarilor din Romania si din Europa Centrala si de Est, el venea dupa cinci ani petrecuti in calitate de membru al celor doua grupuri consultative ale EIOPA - Autoritatea Europeana in Asigurari si Pensii Ocupationale, in calitate de expert in protectia consumatorului si market conduct.

El are, de asemenea, un background solid in jurnalism financiar, comunicare si business development in cadrul companiei XPRIMM si al APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri