Mediul de afaceri a fost, si in 2018, victima numeroaselor schimbari legislative. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a centralizat modificarile aduse Codului fiscal in acest an, dar si alte acte normative care afecteaza activitatea firmelor. In total, 236 de articole din Codul fiscal au fost modificate in acest an, iar efectele nu au intarziat sa apara. Tot mai putine firme infiintare, locuri de munca desfiintate si insolvente in crestere.

De la data de 1 ianuarie 2018 si pana in data de 15.12.2018, intreprinzatorii au fost obligati sa cunoasca si sa puna in aplicare modificari/completari importante si foarte numeroase, pentru un numar total de 236 de articole din Codul fiscal, mentioneaza Consiliul pentru IMM-uri intr-un comunicat de presa.

Per total, in primele 11 luni si jumatate din 2018 (pana pe data de 17.12.2018), cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generala (309 Legi, 18 Ordonante ale Guvernului, 107 Ordonante de Urgenta, 428 de Hotarari de Guvern), fara luarea in calcul a ordinelor emise de ministere/agentii si a altor reglementari.

Peste 45% din legile si ordonantele adoptate au afectat direct si semnificativ intreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislatia fiscala, declaratiile si contributiile obligatorii etc.).

Romania, tara cu cea mai mare instabilitate legislativa din regiune!

“Cu acest volum imens de acte normative adoptate in 11,5 luni ale anului 2018, este previzibil ca Romania va continua sa se situeze si anul acesta pe nedoritul prim loc in topul regional al modificarilor legislative (din Europa Centrala si de Est), in timp ce in tarile vecine tendinta este de simplificare si asigurare a unui cadrul legislativ stabil si preictibil, conditie esentiala pentru investitori (raportat la datele furnizate in raportul lunii decembrie 2017 “Grayling’ s report on legislative changes across Central & Eastern Europe”)”, subliniaza reprezentantii Consiliului.

Avand in vedere ca, doar in domeniul fiscal, mediul de afaceri a fost obligat sa implementeze 236 de noi reglementari care modifica/completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 97 chiar din prima zi a anului si alte 139 adoptate la distante mici de timp, la care s-au adaugat modificari importante ale Codului de procedura fiscala si a legislatiei privind contributiile obligatorii, CNIPMMR atrage atentia asupra instabilitatii legislative fiscale accentuata inregistrata si asupra volumului imens de acte normative adoptate.

Reprezentantii Consiliului spun ca modificarile legislatiei fiscale au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor, cum ar fi cresterea fiscalitatii, cresterea birocratiei pentru toti contribuabilii si toti angajatorii, efort semnificativ de implementare a reformelor legislative, cresterea cheltuielilor de personal, dificultati importante de implementare cauzate de timpul foarte scurt stabilit pentru aplicare, cresterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice, necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective) sau probleme de asigurare a competitivitatii si derularii contractelor la export.

“Increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile de investitii”, se mai arata in documentul citat.

Efectele modificarilor legislative!

Organizatia aduce in prim plan si efectele instabilitatii legislative accentuate in 2018. Astfel, in primele 10 luni din an s-au infiintat mai putine societati cu capital strain (cu 177) comparativ cu aceeasi perioada din 2017. Totodata, numarul total de inmatriculari in perioada 01 ianuarie 2018 - 31 octombrie 2018 a scazut cu 8.457 de inmatriculari, comparativ cu perioada 01.01.2017 - 31.10.2017. In acelasi timp, numarul suspendarilor, dizolvarilor, insolventelor, inclusiv in randul societatilor cu participare straina la capital a fost mai mare in 2018 fata de 2017 (la 10 luni).

“CNIPMMR solicita initierea unui Program REFIT de simplificare a cadrului legislativ din Romania, similar cu Programul REFIT initiat de catre Comisia Europeana in anul 2002, care sa asigure codificarea, reformarea legislatiei, abrogarea si eliminarea actelor normative inutile si irelevante, revizuirea si retragerea unor acte in curs de elaborare, inlocuirea actelor obligatorii din punct de vedere juridic cu alternative mai putin stricte, cum ar fi acordurile voluntare (autoreglementare, coreglementare), 862 de acte normative fiind foarte dificil de cunoscut si implementat”, se mai arata in comunicat.

In aceste conditii, pentru perioada 2019-2020, CNIPMMR solicita trecerea la un comportament de reglementare normal, pe care celelate tari europene reusesc sa-l respecte, asigurarea unui cadru legal stabil, predictibil si rezonabil ca si conditie esentiala pentru investitori, respectarea principiilor reglementarii inteligente: un proces decizional deschis si transparent, un dialog social calitativ, evaluarea in mod sistematic a impactul legislatiei asupra IMM-urilor, realizarea „testului IMM” si aplicarea principiul „Ganditi intai la scara mica”, respectarea principiilor fiscalitatii (modificarea Codului fiscal “prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I” si predictibilitatii impunerii fiscale, cu asigurarea “stabilitatii impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii”, “pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii”).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri