Esec total al Ministerului Finantelor Publice (MFP) la licitatia de titluri de stat de luni, 28 ianuarie, prin care a vrut sa atraga de la banci 400 de milioane de lei pe 12 ani si jumatate. Bancile au oferit o suma mult mai mica si la costuri de neacceptat de catre Minister.

Suma oferita de banci la licitatia de obligatiuni in suma de 400 de milioane de lei a fost de doar 123,2 milioane de lei, dar MFP a respins toate ofertele din cauza costurilor prea ridicate.

Nu este prima licitatie cu care MFP nu are succes la banci in acest an. De altfel, de la inceputul lui 2019, din cele 8 licitatii principale, doar una a fost plasata integral.

In ianuarie, MFP a planificat imprumuturi de la banci de pe piata interna in suma totala de 3,26 miliarde de lei si 100 de milioane de euro.

Din aceasta suma, a reusit sa atraga aproximativ jumatate, respectiv 1,58 miliarde de lei si 83,3 milioane de euro.

CSALB isi mareste echipa de...
Citeste si: CSALB: cererile de negociere cu bancile au crescut cu 60%

Totodata, dobanzile la care bancile imprumuta statul roman sunt tot mai ridicate. Anul trecut, cheltuielile statului cu dobanzile au crescut cu 27,8% in 2018 fata de 2017, si cresc in continuare avand in vedere deteriorarea contextului economic intern si aplicarea taxei pe activele bancare.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Eugen Teodorovici: amnistia fiscala este pentru companiile de stat