MFP mizeaza pe o crestere economica de 5,5% in acest an! Ce "ambitii" mai contine bugetul pe 2019?

Ministerul Finantelor a publicat joi seara, cu o intarziere de aproape trei luni, proiectul de buget pe 2019. Aceste este construit pe o crestere economica de 5,5%, considerata ultra exagerata de economisti, o inflatie medie anuala de 2,55%, improbabila avand in vedere noile taxe introduse, si un deficit bugetar de 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA).

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2019 sunt programate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Potrivit estimarilor autoritatilor, cele mai mari venituri sunt prevazute la contributiile de asigurari sociale - 11,5%, TVA - 6,8 %, accize - 3%, impozit pe salarii si pe venit - 2,3% din PIB.

Din taxa pe activele bancar, Ministerul estimeaza ca nu va incasa nimic, mizand, astfel, pe faptul ca dobanzile vor ramane scazute, astfel incat media ROBOR luata in calcul la plata taxei sa ramana sub 2% pe an. Totusi, in actualul context economic intern si international, o astfel de situatie este greu de imaginat.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi in PIB le au cheltuielile cu asistenta sociala - estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se mentin la aceeasi pondere ca si in anul 2018) si cheltuielile de personal - in suma de 102,5 miliarde lei (10% din PIB), insa pe termen mediu (2019 - 2021)se inregistreaza o traiectorie descendenta a ponderii acestora in PIB. Cheltuielile cu bunuri si servicii sunt estimate la 46,5 miliarde lei (4,5% din PIB), in crestere cu 1,8 miliarde lei fata de cele efectuate in anul 2018. Din aceasta crestere, 1,5 miliarde de lei reprezinta bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice, estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusa in PIB, de 1,3% in anul 2019 fata de 1,4% in anul 2018.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri