Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera atacul guvernantilor la adresa institutiei ca fiind unul “jalnic”, de “doua parale”. Acesta sustine ca este “bizar” ca aceste atacuri vin dupa ce banca centrala a reusit stabilizarea anticipatiilor inflationiste, intr-un climat economic incert. Referitor la declaratiile consilierului primului ministru, Darius Valcov, guvernatorul a spus ca acesta nu are calitatea de a vorbi in numele Bancii Nationale si ca, de fapt, nici nu stie in numele cui vorbeste.

Mugur Isarescu a prezentat, luni, raportul trimestrial asupra inflatiei, document prezentat de BNR de 4 ori pe an, din 2005 incoace, insa nimeni (dintre guvernanti -n.r.) nu citeste aceste rapoarte.

“Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Ele pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an si facem asta de 13 ani. Este dureros ca multi nici nu le citesc, dar ies in presa si fac diverse acuzatii”, a mentionat guvernatorul BNR.

In opinia sa, este “bizar” ca aceste acuzatii au aparul intr-un moment in care banca centrala a reusit sa stabilizeze inflatia.

“S-a reusit stabilizarea anticipatiilor privind inflatia. Lucru mare! Publicul a avut incredere in aceasta institutie si pare cu atat mai bizar ca pe la sfarsit anului si in ianuarei sa asistam la acest atac, hai sa ii spun jalnic, asupra Bancii Nationale a Romaniei, inclusiv cu invective ca noi nu suntem patrioti. Noi suntem economisti, nu suntem nici sociologi, nici politicieni ca sa promitem. Noi suntem economisti, datoria noastra este sa spunem cat poate economia, ca sa nu se rupa, cat poate sa duca economia in conditii de echilibru”, a punctat guvernatorul BNR.

El a mai subliniat faptul ca banca centrala este independenta si datoare sa spuna “adevarul economic” si i-a ironizat pe cei care suntin ideea unui curs de schimb fix.

“S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR. (...) Sa scoata inca o ordonanta, ca vad ca le scoate usor, si sa spuna acolo...de maine, sau de pe 1 martie, ca sa dam un interval, sa traiasca romanii mai bine, mai bine si decat in Germania evantual, ca daca nu, le punem o taxa. Aceasta institutie este facuta, ca peste tot in Europa, independenta, ca sa spuna adevarul economic si adeevarul economic este dureros”, a mai spus Guvernatorul BNR.

Pentru Ordonanta 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR.

Referitor la declaratiile consilierului economic al primului ministru, guvernatorul BNR a spus ca acesta nu are calitatea sa dea sfaturi bancii centrale.

“Exista o dorinta a consilierului economic al premierului sa aiba grija de bunastarea romanilor si cere asta Parlamentului, Guvernului. Si pentru asta ne cere sa reducem dobanzile. Ia uite cine solicita asta, si chiar imperativ!”, a adaugat Mugur Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri