De ce cresterea economica bazata pe consum este periculoasa? Pentru ca ea creeaza dezechilibre si, mai devreme sau mai tarziu, va fi intrerupta, iar cineva trebuie sa ia masuri mai putin populare sis a fie blamat pentru asta. “Este foarte simplu sa dai”, problema este cand trebuie sa iei, si cine va avea aceasta sarcina, avertizeaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

In opinia sa, nimeni nu este impotriva cresterii nivelului de trai, dar este important modul in care se obtine aceasta crestere si sustenabilitatea pe termen lung.

“Orice crestere economica, daca nu se obtine in conditii de echilibru, mai devreme sau mai tarziu va fi intrerupta si tendinta pe termen lung nu e de reducere a declajelor ci, dimpotriva, pe termen lung constati ca se adancesc decalajele. Nu suntem impotriva cresterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Sunt importante dozajul si momentul! Cu cat poti creste pentru ca, la momentul critic, sa nu trebuiasca sa pui frana brusca. E simplu sa dai, si sa dai mult. Problema este cand trebuie sa iei. Mai conteaza si cine ia! Si cum incep discutii care dureaza ani de zile despre faptul ca unii au dat si altii au luat”, a explicat guvernatorul BNR in deschiderea conferintei anuale a AAFBR.

Potrivit acestuia, in economie este ca in medicina: daca nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rau decat bine”.

Comentatorii mediocri trebuie inlocuiti cu analisti cu opinii pertinente

Mugur Isarescu a mentionat ca este foarte important cum sunt transmise aceste mesaje catre publicul larg, in ce masura evolutiile din economie sunt explicate pe intelesul tuturor si impartial.

“Este nevoie de a dezvolta si cosolida prestigiul profesiei de analist si rolul dumneavoastra (analisti financiari –n.r.) in dezvoltarea unor opinii pertinente. Nu sunteti ghicitori nici in stele, nici in oase, nici in bobi. Societatea are mare nevoie de dumneavoastra. Altfel, vor ocupa locul comentatori mediocri manati de dorinta de a bubui spatial public cu stiri sforaitoare, exagerate, moderatori care nu stapanesc lucrurile, dar care au pretentia ca ei traduc lucrurile importante pe intelesul publicului”, a mai spus Isarescu, precizand ca “este usor sa creezi o panica, dar este mai greu sa o stingi”.

Seful BNR a dat ca exemplu doua subiecte recente care nu au fost suficient de bine intelese de public. Unul dintre ele se refera la evolutia deficitului comercial care se adanceste cu un miliard de euro pe luna, caz in care au aparut remarci de genul “abia acum a vazut BNR ca avem deficit comercial?”.

Al doilea subiect se refera la cresterea dobanzilor, caz in care au aparut inclusiv opinii potrivit carora BNR nu ar fi trebuit sa permita reducerea dobanzilor, pentru ca oamenii s-au obisnuit cu dobanzi reduse si acum accepta greu cresterea lor. In acest context, Isarescu a catalogat ca fiind “un adevarat talent” sa poti explica lucruri complicate in cuvinte simple, pe intelesul tuturor.

El a revenit la explicatia cu privire la pericolul pe care il reprezinta cresterea salariilor peste productivitate.

"Suntem pentru cresterea consumului si a salariilor, dar cu dozajul necesar, in relatie cu productivitatea. Ca se masoara greu? Da, se masoara greu, mai ales cand e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum sa stabile� ti o relatie directa, dar unde vezi ca s-a sarit calul? La balanta de plati. Aia e imbatabila. Acolo aproape ca nici nu poti sa minti", a adaugat guvernatorul BNR.

In acest context, el a revenit si la explicatia referitoare la deprecierea leului, in contextual cresterii deficitului comercial. "Cursul poate sa creeze un cerc vicios daca se intra in panica, dar este mai mult un efect cand se depreciaza, decat o cauza. Hai sa lucram la cauza! De ce cresc atat de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe luna deficit comercial? Cat de mult poate sa dureze asta?", a subliniat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri