Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar este nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

"Mai fac un comentariu aici, pentru că înţeleg că preocupă opinia publică. Cu două prognoze de inflaţie aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar în jos, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta (de inflaţie - n. r.) bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau, să nu zic prognoză, un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%. Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo începem să calculăm. Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează la în jur de 6%", a spus Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6,5% la sfârşitul primul trimestru din 2024

Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6,5% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să scadă la 5,7% la sfârşitul trimestrului II al acestui an, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din februarie 2024.

"Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să îşi continue tendinţa generală descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei. Raportat la scăderile ample consemnate în 2023, progresul dezinflaţionist îşi va atenua semnificativ din ritm în 2024 şi 2025, astfel încât rata anuală a inflaţiei headline va atinge limita superioară a intervalului ţintei centrale (3,5%) abia la orizontul prognozei, respectiv trimestrul IV 2025. Dezinflaţia IPC va fi antrenată în principal de componenta inflaţiei de bază, prognozată în reducere continuă pe intervalul proiecţiei, dar cu o încetinire de ritm îndeosebi în 2025. După ce au beneficiat de efecte de bază extrem de favorabile pe parcursul anului trecut, componentele exogene ale coşului IPC îşi vor inversa temporar contribuţia la dezinflaţie în trimestrul I 2024, iar ulterior, din trimestrul II, şi-o vor relua, însă într-un ritm mult atenuat comparativ cu evoluţiile recente", se spune în Raport.

BNR menţionează că, în aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 4,7% la sfârşitul anului curent şi la 3,5% în decembrie 2025. Comparativ cu Raportul din noiembrie 2023, traiectoria actualizată este mai redusă până la finele anului curent, mai semnificativ până în trimestrul III 2024, doar -0,1 puncte procentuale în decembrie, pe seama evoluţiilor mai favorabile din trimestrul IV 2023, care persistă timp de patru trimestre la nivelul ratei anuale a indicatorului.

"Începând din trimestrul I 2025, însă, în principal pe fondul revizuirii ascendente a deviaţiei PIB, dinamica anuală a IPC este proiectată la valori uşor mai ridicate (+0,3 puncte procentuale în trimestrul III 2025, orizontul prognozei precedente). În actuala conjunctură, grevată de amplificarea recentă a tensiunilor geopolitice, balanţa riscurilor la adresa evoluţiei anticipate a ratei anuale a inflaţiei induse de factori pe latura ofertei rămâne înclinată în sensul unor abateri în sus de la traiectoria redată în scenariul de bază. În schimb, în cazul materializării, trenarea activităţii economice globale este de aşteptat să exercite o tracţiune predominant dezinflaţionistă", se arată în document.

Sursa foto: Shuuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri