Majorarea deficitului la 2,76% din PIB a fost singura masura posibila ca sa putem da alocatii marite copiilor de la 1 martie, dar tinta de deficit pe 2019 nu va fi depasita, a sustinut, vineri seara, la Digi24, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Noi am mers in Parlament cu o propunere de 2,55% (deficit n.r.). Sa majoram acest deficit la 2,76% a fost singura masura posibila ca sa putem da copiilor aceasta alocatie", a precizat Teodorovici, conform Agerpres.ro.

Intrebat daca majorarea acestui deficit ar putea pune probleme, iar la finalul anului tinta de 3% din PIB sa fie depasita, el a raspuns: "Nu. Nu sigur nu".

"Niciodata pentru copii sau pentru zona sociala si nici pentru investitii. Ati vazut si anul trecut, am avut planificat 2,97%, a fost 2,88% la finalul anului, cu toate ca tipa un mare specialist din zona opozitiei ca o sa fie 5 si ceva. Haideti sa luam cifrele oficiale", a spus Teodorovici.

El a mentionat ca fara emiterea unei ordonante in acest sens, copiii nu vor putea lua alocatii majorate.

"Fara ordonanta respectiva ca sa majoreze plafoanele aceasta alocatie nu poate fi data, ea este prinsa cu 1 martie sa se acorde alocatiile de la 200 de lei la 300 de lei, de 84 la 150 de lei, de la 300 (...).Atentie, colegii liberali cam uita pe drum categoriile sociale. Au uitat exact copiii cu dizabilitati, nu-i intereseaza. Mai mult, au propus doar pentru acest an. Dupa mintea lor au crezut ca ne creeaza un cost in cazul in care vrem sa o aplicam. Pentru ca asta este Legea bugetului, se face an cu an. Ideea este sa o aplicam de acum inainte, deoarece copiii au nevoie si in anii care urmeaza", a explicat seful de la Finante.

Intrebat de ce si-a asumat Liviu Dragnea, presedintele PSD, aceste amendamente din zona sociala si nu a lasat pe altcineva din PSD, un specialist in domeniul muncii, Teodorovici a precizat ca "la PSD suntem invatati sa fim o echipa si nu conteaza ca iese unul sau celalalt".

"Ideea acestui amendament a fost urmatoarea: felul in care a fost propusa alocatia pentru copii de colegii liberali a fost indicata total gresit sursa de unde sa fie aceasta alocatie acordata. Cu alte cuvinte, s-a stiut de la inceput. Eu sper ca au oameni in partid care cunosc partea de finante, economie, adica sper, nu o pot dovedi si atunci au propus ceva ce nu se putea aplica, adica o bataie de joc, in Parlament, incercand sa iasa cu ceva din aceasta discutie pe buget. Daca ramanea in felul in care dansii au propus acest amendament era clar inaplicabil, pentru ca puteam sa luam aceasta suma de 2,1 miliarde de lei in buget pentru alocatii, dar alocatii care se acordau pe baza unei legi, 61 daca nu ma insel, care stabileste aceste plafoane. Cu alte cuvinte, la plafoanele vechi dadeam aceeasi suma copilului cu toate ca aceasta suma a fost alocata la buget. De asta a venit presedintele Dragnea cu aceasta propunere, acest amendament ca sa se poata da aceasta alocatie", a subliniat Teodorovici.

Seful de Finante a mentionat ca aceasta masura exista in programul de guvernare, ca raspuns la afirmatia moderatorului ca PSD nu avea de gand sa faca acest lucru din bugetul acestui an, adaugand ca au fost discutii cu propuneri si simulari cu ministrul Muncii, Marius Budai, pe acest subiect.

"Va pot face dovada am avut discutia ca Budai, mi-a si trimis propuneri, tabele, simulari, majorari de alocatii, dar la noi asa e, prinzi ideea si vii si o promovezi inainte, stiind ca era masura noastra si nu aveam cum sa votam impotriva, ca este masura noastra. (...) Tu liberal vezi-ti de partea ta de piata pe care oricum nu o intelegi, nu o simti, vii si intri in zona sociala si efectiv manipulezi, pentru ca vii cu un amendament care nu se poate aplica. Fara amendamentul domnului Dragnea ramanea in aer aceasta propunere", a spus Teodorovici.

El a adaugat ca amendamentul a fost scris de echipa PSD, impreuna cu ministrul Muncii si ministrul de Finante, "pentru ca e vorba de impact bugetar".

Intrebat cum s-a decis ca domnul Dragnea sa vina sa depuna amendamentul, raspunsul lui Teodorovici a fost "S-a tras la sorti si a iesit domnul presedinte Dragnea".

Sursa foto: Agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri