Se modifica sau nu "taxa pe lacomie"? Teodorovici: Daca va fi un motiv sa aduca un plus pentru romani cu siguranta suntem deschisi la orice fel de propunere, dar pana atunci cei care spera sa nu mai spere, pentru ca spera degeaba

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri seara, la Digi 24, ca Guvernul este deschis la orice propunere legata de Ordonanta 114, daca aduce un plus romanilor, dar nu trebuie sa se plece din start cu ideea ca trebuie modificata.

"Nu trebuie sa pornim de la ideea ca trebuie sa fie modificata. Daca va fi un motiv sa aduca un plus pentru romani cu siguranta suntem deschisi la orice fel de propunere, dar pana atunci cei care spera sa nu mai spere, pentru ca spera degeaba", a spus Teodorovici, conform Agerpres.ro.

In ceea ce priveste discutiile legate de ROBOR si de taxarea bancilor, ministrul a precizat ca luni va avea loc o noua intalnire a Comitetul de Supraveghere Macroprudentiala si ca sunt mai multe scenarii pe care se lucreaza si, in cazul in care se va decide sa fie modificata ordonanta, va fi modificata strict in avantajul celor care iau imprumuturi in lei.

"Luni, pe 18 februarie, este a doua sedinta a Consiliului de Supraveghere Macroprudentiala.(...)Sunt niste scenarii pe care se lucreaza, le vom discuta luni, pe 18. Nu stiu daca va fi acela momentul in care sa definitivam concluzia, sa avem clar concluzia. Noi speram ca da, dar daca va mai fi nevoie de inca o discutie, va mai fi inca una si dupa aceea vom vedea exact daca este nevoie sa modificam sau nu aceasta Ordonanta 114. Dar daca ea se va modifica se va modifica strict in avantajul celui care ia imprumut in lei.(...) Intelegem care este rolul bancii in economia de piata. Este un istrument foarte util, dar nu vrem sa fie un alt comportament decat este la nivel european. Pai in Romania e cel mai mare profit, cea mai mare diferenta intre dobanda la imprumuturi si la depozite, adica dobanda pasiva cu dobanda activa, diferenta este foarte mare intre cele doua. Sunt multe anomalii care se intampla in Romania in zona pietei bancare comparativ cu ce se intampla la nivel european. Nu vrem decat sa fie un tratament corect si in Romania, de ambele parti. Pornim de la interesul romanului si vedem exact cum putem sa modificam, adaptam ce este azi ca si cadru legislativ.(...) Romanii pot sa fie siguri ca, daca se va schimba ceva, se va schimba si mai mult in bine decat ce este azi pentru cei cu credite in lei", a explicat Teodorovici.

Intrebat despre posibilitatea eliminarii taxei de 2% pentru companiile din energie, asa cum a anunta presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Finantelor a raspuns ca va trebuie discutat la nivel de coalitie pentru a vedea exact care este decizia finala, si a subliniat ca el, personal, nu a participat la vreo discutie de acest fel.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat ca se face un lobby intens in afara tarii legat de aceasta ordonanta si ca, in curand, o sa fie explicat foarte clar care sunt presiunile.

"Isi fac multi sperante printr-un puternic lobby pe care il fac zi de zi, noapte de noapte, in tara si in afara tarii, ca vorbim de banci, de energie, de comunicatii. Se face un lobby intens. Si candva, curand, o sa va explicam foarte clar si in mod public care sunt presiunile pe toate fronturile, si sunt presiuni foarte mari pentru ca lucrurile sa se schimbe. Vorbesc despre energie si despre banci. Scrisorile care vin din afara Romaniei", a afirmat seful de la MFP.

El a mai spus ca trebuie facuta o analiza pe companii, si in speta pe zona Ministerului Energiei, care trebuie sa fie mai activ.

"Trebuie sa fie facuta o analiza si pe companiile care sunt, in speta, pe zona Ministerului Energiei, care trebuie sa fie mai activ decat este azi, pentru ca are companii importante si trebuie sa vedem exact daca cei care ne reprezinta pe noi ca stat in acele Consilii de Administratie si nu numai sunt cei mai potriviti oameni, inteleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, actioneaza cu buna credinta cand participa la acele sedinte", a mai spus Teodorovici.

Ordonanta de Urgenta 114/2018 aprobata la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic si telecom, precum si taxe pe activele din sistemul bancar.

Sursa foto: Agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri