Persoanele fizice care au cumparat titluri de stat prin Programul Tezaur, vor avea, in sfarsit, posibilitatea sa le rascumpere. Ministerul Finantelor Publice a anunta ca a modificat Ordinul care reglementeaza aceste emisiuni, astfel incat titlurile sa poata fi rascumparate anticipat sau vandute altei persoane. In cazul rascumpararii, insa, investitorul pierde toata dobanda primita de la momentul cumpararii pana la data rascumpararii.

Ministerul a lansat, anul trecut, acest program, prin care populatia poate cumpara titluri de stat, insa acesta nu a avut succes, in ciuda dobanzii atractive, din cauza scadentelor indelungate (prima emisiune a fost pe 5 ani, la o dobanda de 5% pe an, iar a doua pe 3 ani, la o dobanda de 4,5% pe an), timp in care investitorul nu isi putea rascumpara banii sub nicio forma.

Un alt avantaj al acestor plasamente consta in faptul ca dobanda nu este impozabila.

Prima emisiune, cea pe 5 ani, a avut loc la jumatatea anului trecut, insa abia acum MFP a venit cu aceasta reglementare, promisa inca din luna august 2018.

Astfel, MFP a decis ca persoanele fizice care detin titluri de stat le vor putea rascumpara sau transfera dreptul deproprietate al acestora catre un alt investitor, tot persoana fizica, inainte de scadenta.

MFP propune diferentierea...
Citeste si: Propunerea MFP de modificare a taxei pe active, departe de solicitari

Pentru ce titluri se aplica?

“Modificarea este valabila pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populatiei din cadrul programului Tezaur, pentru subscrierile realizate prin intermediul Trezoreriei Statului. Rascumpararea anticipata poate fi efectuata doar pentru suma integrala a unui formular de subscriere si numai la unitatea trezoreriei la care a fost realizata”, se arata intr-un comunicat al MFP.

Rascumpararea va fi facuta la valoarea nominala, din care se vor deduce TOATE dobanzile achitate pana la acel moment pentru titlurile de stat rascumparate, se subliniaza in comunicat.

Plata titlurilor de stat pentru care s-a solicitat rascumpararea anticipata va fi facuta pana la data de 20 a lunii urmatoare depunerii cererii de rascumparare anticipata, in contul de subscriere al investitorului.

Cum se poate realiza transferul?

Transferul dreptului de proprietate a titlurilor de stat se realizeaza prin depunerea unei cereri la sediul unitatii operative a trezoreriei statului prin care au fost realizate subscrierile. Transferul se realizeaza pentru intreaga valoare inscrisa pe un formular de subscriere, iar cererea va fi insotita de formularul de subscriere si va fi asumata atat de persoana care vinde, cat si de cea care cumpara titlurile de stat.

Guvernul incearca sa...
Citeste si: Guvernul incearca sa resusciteze "Prima Masina". Ce noutati aduce?

Cererile de rascumparare anticipata si transfer a dreptului de proprietate pot fi depuse doar ulterior incheierii perioadei de subscriere si cu cel putin 60 de zile lucratoare inainte de data de plata a dobanzii sau valorii nominale aferente unei emisiuni.

De asemenea, investitorul poate anula subscrierile deja efectuate prin depunerea unei cereri de anulare, pana in ultima zi a perioadei de subscriere, la care se anexeaza formularul de subscriere in original. Dupa incheierea perioadei de subscriere, acestea devin irevocabile si nu mai pot fi anulate. Investitorul poate apela insa la rascumpararea anticipata sau la vanzarea lor.

In perioada 4-22 februarie 2019 romanii pot cumpara titlurile de stat Tezaur cu valoaren ominala de 1 leu, scadente la 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile.

Acestea pot fi cumparate de persoanele fizice rezidente ce au implinit 18 ani la data subscrierii sau la data dobandirii titlurilor de stat prin transferul dreptului de proprietate. Dobanda este anuala si platita la termenele din prospectul de emisiune.

MFP a reusit sa castige...
Citeste si: Cati romani au cu adevarat incredere in Guvern?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
MFP lanseaza titlurile de stat pentru populatie. Vezi in ce conditii