Proiect de modificare a OUG 114: Taxa pe active se va plati anual, in functie de cota de piata! Cum se poate reduce nivelul taxei?

Taxa pe activele financiare se modifica substantial. Aceasta nu va mai fi legata de ROBOR, se va aplica anual, diferentiat in functie de cota de piata a bancii. In plus, institutiile de credit aflate pe pierdere sun scutite de la plata taxei. De sub incidenta acesteia au fost scoase si o serie de active financiare, potrivit unui proiect de modificare a OUG 114 publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. In plus, taxa poate fi redusa, daca bancile ating un anumit nivel de creditare, sau reduc marja de dobanda. Referintele pentru acesti indicatori sunt stabilite anual de Guvern. Proiectul urmeaza sa fie aprobat vineri de Executiv.

Astfel, nivelul taxei ramane la 0,4% pentru activele bancilor cu o cota de piata de peste 1%, dar se va achita anual. Pentru bancile cu o cota de piata sub acest nivel, taxa va fi de 0,2% pe an.

“Cota de piata este cea stabilita la sfarsitul semestrului/anului pentru care se datoreaza taxa”, se arata in proiect.

In ce conditii poate sa scada taxa?

Totodata, taxa se poate reduce cu 50% in cazul in care soldul creditelor acordate societatilor nefinanciare si populatiei creste cu o valoare egala sau mai mare decat tinta de crestere a creditarii (+8%). De scaderi de taxa cu mai putin de 50% pot beneficia si bancile care majoreaza creditarea in masura mai mica, proportional.

Taxa poate sa scada tot cu 50% in cazul in care marja de dobanda a bancii, calculata la nivelul semestrului/anului pentru care se datoreaza, se situeaza sub nivelul marjei de referinta a dobanzii (4%), sau in cazul in care diminuarea marjei de dobanda este egala sau mai mare decat tinta de diminuare a marjei de dobanda (-8%). Taxa se reduce in masura mai mica, de asemenea, procentual cu reducerea marjei.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

“Indicatorii tinta de crestere a creditarii si de diminuare a marjei de dobanda, precum si marja de referinta a dobanzii se stabilesc anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, cu recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Pentru anul 2019, pentru fiecare institutie bancara, tinta de crestere a creditarii este de + 8% tinta de diminuare a marjei de dobanda este de -8%, iar marja de referinta a dobanzii este de 4 puncte procentuale”, se subliniaza in proiect.

De la plata taxei au fost excluse urmatoarele active:

a) numerarul;
b) solduri de numerar la banci centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
c) expuneri neperformante la valoare neta;
d) titluri de datorie emise de administratii publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
e) credite si avansuri acordate administratiilor publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
f) credite acordate de institutiile de credit sectorului neguvernamental purtatoare de garantii primite din partea administratiei publice centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante;
g) credite acordate institutiilor de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante ; depozite la institutii de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; conturi de corespondent la institutii de credit (nostro) si creante atasate, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; operatiuni reverse repo si titluri luate cu imprumut, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante.

Totodata, “nu sunt supuse taxei pe active institutiile bancare care inregistreaza pierdere contabila, inainte de calculul taxei pe active, la sfarsitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datoreaza taxa”, se subliniaza in proiect.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri