Indicele ROBOR inregistreaza scaderi minore pe jumatate din scadente in sedinta de astazi, in timp ce restul isi pastreaza cotatia din ziua precedenta. Aflati din materialul acesta cu a evoluat ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza, deocamdata, creditele in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara.

ROBOR overnight a scazut in sedinta de astazi cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,52% pe an la 3,46% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,52% pe an la 3,48% pe an, iar ROBOR la o saptamana cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,54% pe an la 3,48% pe an.

In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta a scazut cu 0,02 puncte procentuale, de la 3,21% pe an la 3,19% pe an.

Referitor la scadentele pe perioade lungi, ROBOR la 6, 9 si 12 luni, si-au pastrat valorile inregistrate in sedinta anterioare, respectiv 3,32% pe an, 3,48% pe an si 3,53% pe an.

Indicele ROBOR scade pe 5 din...
Citeste si: Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele

ROBOR la 3 luni, care ar urma sa fie inlocuit, isi pastreaza valoarea inregistrata in sedinta anterioara

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditenlor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, si-a pastrat valoarea inregistrata in sedinta anterioara, respectiv 3,23% pe an.

ROBOR-ul pentru credite se schimba! Dobanzile variabile la creditele in lei vor fi actualizate dupa un indice nou, calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada si publicat zilnic de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a indicilor zilnici din trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator. Ministrul Finnatelor, Eugen Teodorovic, a declarat, insa, ca aceste reguli se aplica doar pentru creditele viitoare.

Prevederile sunt cuprinse in proiectul de modificare a OUG 114 publicat de Ministerul Finantelor Publice pe site-ul propriu, care aduce schimbari inclusiv Ordonantelor 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile si 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

ROBOR la 3 luni: cum a...
Citeste si: ROBOR la 3 luni: cum a evoluat indicele astazi

Sursa foto: Adrian C / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Extinderea programului de indatorare, pe masa Guvernului! Care e suma?