Procesul de obtinere a unui credit de nevoi personale a evoluat simtitor in ultimii ani, intrarea in posesia banilor realizandu-se prin cateva click-uri pentru cei care utilizeaza canalele digitale puse la dispozitie de institutiile financiare.

Indiferent cat de rapid si simplu a devenit acest proces de obtinere a unui imprumut, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte inainte de a te indatora. Pana la urma este vorba despre o suma de bani pe care va trebui sa o rambursezi si pentru care trebuie sa platesti si dobanda.

Pentru a afla principalele aspecte la care trebuie sa te uiti atunci cand contractezi un credit de nevoi personale, am discutat cu reprezentantii Raiffeisen Bank, care in primul trimestru al acestui an au acordat 20.000 de credite de nevoi personale prin intermediul produsului Flexicredit, ce are in spate un proces 100% online.

Credit de nevoi personale: la ce trebuie sa fii atent inainte sa te imprumuti

Credite de nevoi personale rate dobanzi

sursa foto: Doucefleur / Shutterstock.com.

Luarea unui imprumut este un angajament pe termen lung intre tine si institutia financiara care il ofera. Nu te lasa impulsionat de o stare de moment si analizeaza cu atentie daca nevoia de bani este una reala. Va prezentam mai jos cateva aspecte pe care sa le luati in considerare atunci cand decideti sa contractati un imprumut de nevoi personale, conform reprezentantiilor Raiffeisen Bank:

1. Informarea transparenta si completa asupra tuturor aspectelor legate de creditul solicitat si prezentarea tuturor costurilor asociate acestuia (dobanda, costuri).

2. Aspectele financiare

- dobanda fixa inseamna rata fixa lunara, pe tot parcursul creditului deci, o planificare mai buna a platii ratelor; dobanda variabila poate fi mai atractiva azi, dar pe termen mediu poate sa duca probleme la rambursarea ratelor, daca se modifica conditiile in piata;

- suma obtinuta sa fie cea necesara, astfel incat sa poate fi sustinuta din bugetul familiei;

3. Acces cat mai simplu si rapid

- documentatie redusa

-accesarea creditului cu un singur drum la banca sau online, fara a fi necesara deplasarea la banca;

4. Protectia financiara si confortul pe toata perioada de derularea creditului (variante de asigurare, pauza la plata ratelor, flexibilitate la scadenta de plata etc).

5. Reputatia bancii – cunoscuta, responsabila, stabila, istoria pe piata;

Credit de nevoi personale: cum arata procesul de acordare a creditului

credit de nevoi personale rate dobanzi imprumuturisursa foto: Wright Studio / Shutterstock.com

Reprezentantii Raiffeisen Bank au prezentat si felul in care se desfasoara procesul de acordare a creditului in institutia lor. Pasii sunt urmatorii:

1. Informare si consiliere (fie online, fie in orice agentie a bancii, fie prin Call Center, fie prin intermediul unui agent de vanzari) pentru:

- preaprobarea creditului

- verificarea veniturilor (se poate realiza fara prezentarea unor documente de venit; in cazul salariatilor doar pe baza actului de identitate, dupa semnarea acordului de consultare a veniturilor din baza de date ANAF)

- parcurgerea cu atentie a documentatiei precontractuala (pusa la dispozitie de banca), pentru o informare corecta asupra conditiilor de creditare;

2. Depunere cerere

- clientul depune cererea de credit

- alege suma care se potriveste nevoilor sale;

- semneaza contractul de credit si graficul de rambursare;

3. Aprobare credit si transferul sumei in contul clientului

Dupa acordare, creditul este imediat disponibil in contul clientului si acesta poate dispune de el astfel:

- poate transfera suma de bani utilizand canalele electronice Raiffeisen Online, Smart Mobile sau prin ordin de plata

- poate utiliza cardul de debit emis instant pentru a achizitiona ceea ce si-a propus

- poate retrage suma necesara de la casieria bancii

Totalul creditelor (nu doar cele de nevoi personale), atat in valuta cat si in lei, acordate populatiei si firmelor din Romania de catre institutiile financiare au ajuns la finalul anului 2018 la 253,746 miliarde de lei, cu 7,84% mai mult fata de finalul anului 2017. Din aceasta suma fac parte si creditele restante, care la finalul anului trecut, s-au situat la 7,55 miliarde de lei, conform informatiilor prezentate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Din cele 41 de judete ale Romaniei, cel mai mare procent de credite restante din totalul celor acordate s-a regasit in judetul Caras-Severin, respectiv 7,4%. De cealalta parte, cel mai mic procent se inregistreaza in judetul Olt, unde creditele restante reprezinta doar 1,54% din totalul creditelor acordate, 2,33 miliarde de lei.

Sursa foto: create jobs 51 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri