Leul s-a apreciat in ultima sedinta a saptamanii, pentru a doua zi consecutiv, in ciuda datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei care arata ca deficitul de cont curent a urcat, in primele doua luni ale anului, cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, BNR a calculat vineri, 12 aprilie, pentru moneda europeana un curs de schimb de 4,7587 lei/euro, in scadere cu 0,09% (0,02%) de la 4,7596 lei/euro cat a fost in sedinta precedenta.

Curs BNR pentru dolar: leul se apreciaza consistent

Fata de dolar, moneda nationala a urcat chiar mai semnificativ, in acest caz intervenind si deprecierea dolarului in raport cu euro pe plan international, avand in vedere ca reportul dolar/leu nu se stabileste in functie de evolutiile economiei interne ci in functie de cotatia leului fata de euro pe piata romaneasca si a raportului euro/dolar pe plan extern. Si, cum leul a crescut usor in fata euro, iar in plan extern euro a urcat in raport cu dolarul, peste pragul de 1,13 dolari/euro, testat de ceva vreme, leul s-a intarit fata de dolar. In aceste conditii, BNR a cotat, vineri, moneda americana la 4,2071 lei/dolar, in scadere cu 1,3 bani (0,31%) fata de sedinta precedenta, cand s-a situat la 4,2201 lei/dolar.

Fracul elvetian, cotat dupa aceeasi formula ca si dolarul american, BNR a anuntat, vineri, un curs de 4,2031 lei/franc, de asemenea in scadere fata de sedinta precedenta, cand s-a situat la 4,2126 lei/franc. Moneda elvetiana este urmarita cu interes de consumatorii care inca au in derulare credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - moneda europeana creste modest

In tarile vecine, monedele locale au evoluat, din nou, contrar leului, insa deprecierea acestora in fata euro a fost nesemnificativa. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha scadea in fata euro cu 0,05%, zlotul polonez pierdea 0,02%, iar forintul unguresc era chiar in stagnare.

Asadar, leul s-a apreciat usor in fata euro in ultima sedinta a saptamanii, in ciuda datelor publicate de BNR din care reiese o crestere a deficitului de cont curent la 568 de milioane de euro dupa doua luni din an, de la 425 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Pasivitatea monedei nationale se poate explica prin faptul ca datele referitoare la deficitul de cont curent sunt mult mai bune decat cele cu privire la deficitul comercial (care intra in componenta contului curent), care a ajuns la 2,4 miliarde de euro in doar doua luni din 2019 (in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut).

Totusi, analistii se asteapta ca aceste date sa puna in final presiune pe leu, in sensul deprecierii, din cauza ritmului alert in care creste deficitul extern. Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri