Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile unor companii din sectorul auto si ale unor societati de asigurare, ca urmare a extinderii investigatiei, declansate in anul 2017, pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania. Investigatia vizeaza o posibila coordonarea pentru stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare. Care sunt companiile si societatile de asigurari inspectate?

In cadrul procedurii de investigatie, in anul 2017 au fost efectuate inspectii inopinate la 8 sedii sociale si puncte de lucru ale Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault si NissanACODAREN si ale unora din companiile membre ale acesteia, de la care s-ar fi putut obtine informatii relevante privind posibila intelegere anticoncurentiala.

De aceasta data, societatile la care s-au derulat inspectii inopinate sunt: Automobile-Dacia SA, Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL, RCI Finantare Romania SRL, RCI Leasing Romania IFN SA, Allianz-Tiriac Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurari SA, UNIQA Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA, transmite Autoritatea intr-un comunicat de presa.

Consiliul Concurentei sustine ca investigatia va fi finalizata pana la finalul anului. Aceasta se refera la o posibila participare a companiilor in discutiile/negocierile derulate de Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault si NissanACODAREN si membrii acesteia, privind o posibila coordonarea pentru stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare.

Companiile RCI Finantare Romania SRL si RCI Leasing Romania IFN SA nu sunt vizate de investigatia Consiliului Concurentei, dar s-au efectuat inspectii la sediile acestora, in vederea obtinerii tuturor informatiilor necesare evaluarii contextului in care a avut loc posibila fapta investigata.

Ce au cautat inspectorii Concurentei?

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

In ultimii ani, Consiliul Concurentei a facut o serie de recomandari pentru consolidarea pietei asigurarilor auto obligatorii (RCA) si cresterea gradului de protectie a asiguratilor, unele fiind preluate in legislatia primara si secundara din domeniu. Astfel, in cadrul studiului realizat pe piata asigurarilor auto obligatorii, Autoritatea de Concurenta a constatat ca exista situatii in care se solicita un anumit pret daca cheltuielile de reparatii sunt achitate de proprietar si se solicita un pret mai mare daca reparatiile sunt achitate de compania de asigurari.

Avand in vedere relatia tensionata dintre asiguratori si companiile de reparatii, Consiliul Concurentei a propus elaborarea unui cod de conduita aplicabil in relatia dintre cele doua parti, in vederea evitarii prejudicierii consumatorilor. De asemenea, pentru ca pretul asigurarilor obligatorii sa scada, Autoritatea de Concurenta sustine ca este necesar sa creasca gradul de cuprindere al RCA, adica sa creasca numarul masinilor care se afla in circulatie si care au o polita RCA valabila.

La ora actuala, destul de multe masini in circulatie nu au RCA valabil, in parte, si pentru ca proprietarii au incheiat polita pentru o perioada foarte scurta, iar apoi au uitat sa o reinnoiasca. Ca urmare, Autoritatea de Concurenta a propus ca, pentru persoane fizice, politele RCA sa nu se mai incheie pentru o luna, ci pentru 6 sau 12 luni, si doar pentru persoanele juridice si pentru o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.

Reamintim ca Autoritatea de Concurenta a sanctionat la sfarsitul anului 2018 noua companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cu amenzi totale in valoare de aproximativ 53 de milioane de euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei, prin coordonarea comportamentelor pe piata asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila, in vederea majorarii tarifelor acestor asigurari.

Sursa foto: everydayplus / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri