Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, recunoaste ca amnistia fiscala urmareste, de fapt, acordarea unor facilitati companiilor de stat, administrate defectuos de ani buni, in cea mai mare parte, desi vorbeste in continuare de masuri destinate mediului privat. Ce presupune amnistia, de fapt?

Teodorovici a declarat, intr-o conferinta in tara, ca, prin aceasta amnistie, redenumita restructurare financiara, Guvernul sa dea o sansa in principal companiilor publice, care au datorii mari catre stat, sa se salveze de la inchidere.

"Restructurarea aceasta financiara este o masura pe care o avem la nivel de Guvern in atentie. Eu imi doresc foarte mult ca luna mai sa fie luna in care sa venim, ca echipa guvernamentala, cu un pachet de masuri pentru mediul privat, pachet care sa cuprinda, printre altele, si aceasta masura de restructurare financiara", a spus Teodorovici, scrie Agerpres.ro.


Potrivit acestuia, amnistia fiscala ar urma sa includa stergerea penalitatilor si dobanzilor datorate si esalonarea datoriei de baza in asa fel incat transele de rambursare sa nu afecteze dezvoltarea economica a companiei, iar "compania sa nu aiba presiunea platii catre stat".

"Pe noi ne intereseaza sa dam o sansa in principal marilor companii publice, pentru ca acestea, in anii care urmeaza, nu mai pot fi sustinute de catre stat asa, pe diverse cai. Comisia Europeana, stiti foarte bine, spune foarte clar: domnule, este ajutor de stat ilegal, trebuie sa recuperezi. Si atunci, peste un an, doi, trei, cinci sau asa mai departe, este acest risc ca aceste companii sa poata fi inchise. Si atunci, daca suntem un Guvern responsabil, cum spun eu ca suntem si marea parte a romanilor spune acest lucru, trebuie sa actionam in acest fel", a afirmat ministrul.

Ministrul a dat asigurari ca acelasi mecanism se va aplica si companiilor private, desi companiile private spun ca nu au nevoie de o asemenea “facilitate”.

Eugen Teodorovici a mai declarat ca, din pachetul de masuri pe care urmeaza sa il anunte luna viitoare, mai fac parte unele legate de capitalul negativ pentru companii si de facilitati acordate societatilor care isi platesc la timp darile catre stat.

Nimic, insa, de reorganizarea acestor companii, astfel incat aceasta stergere de penalitati sa nu mai fie necesara, din nou, peste o perioada. In ultimii ani, masurile de guvernanta corporativa (cele care au drept scop eficientizarea companiilor) au fost abandonate, s-au reluat numirile politice in functii de conducere, iar cele mai importante mandate sunt interimare si pe termene foarte scurte, astfel incat managerii numiti acolo si sa vrea sa ia masuri de restructurare, nu au timpul fizic sa o faca.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri