Declaratia unica se depune doar online in 2019, insa procedura de inscriere in Spatiul Privat Virtual (SPV) te face dependent in continuare de salariatii ANAF, deci nu scapi de a merge la ghiseu, daca nu ai primit o scrisoare prin Posta. Beneficiarii de vouchere de biciclete trebuie sa o completeze.

Anul trecut, 25.000 de bucuresteni au primit vouchere in valoare de 500 lei prin programul Biciclisti in Bucuresti, iar anul acesta trebuie sa plateasca un impozit de 50 de lei.

SPV nu este la fel de simplu precum ghiseul.ro, nu poti plati online, nu gasesti instructiuni si nici contul bancar in care ar trebui sa platesti, asa ca trebuie sa printezi declaratia depusa online si sa mergi la casieriile ANAF.

Cine trebuie sa depuna Declaratia unica pana la 31 iulie 2019

Declaratia unica trebuie depusa de cei care au primit vouchere in 2018 de la Primaria Bucuresti prin proiectul "Biciclisti in Bucuresti" si vouchere pentru electrocasnice, dar si de persoanele fizice care obtin venituri extrasalariale (din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura si/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei).

Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune Declaratia unica.

Declaratia a fost introdusa in legislatie in primavara anului trecut si a inlocuit 7 declaratii, inclusiv Formularul 600. Termenul final de depunere pentru veniturile din 2018 si de plata este de 31 iulie 2019.

Pasii pentru a te inscrie in Spatiul Privat Virtual

Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat Virtual se face pe site-ul anaf.ro. In partea dreapta trebuie sa intrati pe Inregistrare in Spatiul Privat Virtual, apoi pe Inregistrare persoane fizice (este un link in text la jumatatea paginii - Persoane fizice - Inregistrare utilizatori).

Completati cu datele din cartea de identitate si alegeti Verificare numar document, daca ati primit prin Posta o scrisoare de la Ministerul Finantelor Publice sau Aprobare la ghiseu in caz ca nu aveti aceasta scrisoare. La final apasati Continua si intrati pe e-mail pentru a lau codul de verificare, pe care urmeaza sa il validati pe anaf.ro.

Cum se completeaza si se depune Declaratia unica 2019 de catre posesorii de vouchere de la primarie

Accesati pe anaf.ro in partea dreapta sus Autentificare username. Veti primi pe e-mail un cod de siguranta. Dupa ce l-ati introdus, veti putea depune Declaratia unica 2019.

Completati formularul PDF editabil, apasand pe Soft A, urmand ca acesta sa fie salvat in calculator. Il deschideti cu Acrobat Reader si il completati in felul urmator: nume, prenume, cod de identificare fiscala (treceti CNP), adresa, telefon, e-mail.

Trebuie sa bifati Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018 si sa alegeti Date privind activitatea desfasurata. Aici trebuie sa completati la Categoria de venit in functie de ce venituri ati avut. Daca ati primit vouchere de la Primaria Bucuresti in 2018 selectati Alte surse. Mai jos la Date privind impozitul anual datorat treceti Venitul brut - de exemplu 500 lei valoarea voucherului Biciclisti in Bucuresti. Automat se completeaza ca aveti de platit 10% din suma, deci 50 de lei. Cam atat a fost de completat. Mergeti din nou sus, in acest PDF editabil si apasati Valideaza formularul.

Din nou intrati pe site-ul anaf.ro pentru a trimite acest PDF. In pagina de unde ati apasat Completati formularul PDF aveti mai jos Alege fisierul si apoi butonul Transmite declaratia. Veti primi din nou un e-mail de la anaf, care va anunta daca sunt sau nu erori.

Am depus Declaratia unica 2019. Cum platesc?

In contul pe care il aveti pe Anaf - SPV, gasiti in sectiunea Mesaje formulare PDF, printre care si Declaratia unica pe care ati depus-o.

Pentru a afla cat aveti de plata intrati din acest cont pe Solicitari - Informatii - selectati la Tip document - Obligatii de plata (datele sunt disponibile in SPV dupa data de 10 a lunii curente pentru luna anterioara) si apasati Trimite. Apoi intrati in contul SPV in sectiunea Mesaje si vedeti ce PDF ati primit automat.

Avand in vedere ca nu veti primi in timp real un Ordin de Plata, iar daca ati depus formularul in aprilie se emite acel PDF la cerere doar dupa 10 mai, printati Declaratia unica si mergeti la casieria ANAF pentru a face plata pe loc.

Nedepunerea la termenul prevazut de lege a declaratiei unice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Sursa foto: Diana Indiana / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri