Presedintele american Donald Trump a declarat vineri seara ca fostul ministru britanic de externe Boris Johnson ar fi un ''excelent'' prim-ministru pentru a-i succeda Theresa May, care va demisiona pe 7 iunie dupa ce a esuat in realizarea Brexitului, relateaza AFP.

Intrebat de tabloidul britanic The Sun despre cei 12 pretendenti la postul Theresei May, Donald Trump a raspuns ca "Boris ar face o treaba foarte buna". "Cred ca ar fi excelent", a insistat el, cu putin timp inainte de a incepe luni prima sa vizita de stat in Marea Britanie, in cadrul careia urmeaza sa se intalneasca marti cu Theresa May, conform Agerpres.ro.

Boris Johnson, de 54 de ani, mare sustinator al Brexitului, se numara printre pretendentii gata sa scoata tara din UE fara acord pe 31 octombrie. Fostul primar al Londrei a spus despre varianta "no deal" ca "orice persoana rezonabila trebuie sa pastreze aceasta eventualitate deschisa" pentru a renegocia cu Bruxellesul.

Neezitand sa se amestece in afacerile interne ale Marii Britanii, presedintele american a mai afirmat ca mai multi candidati la succesiunea Theresi May i-au cerut sustinerea, dar nu a vrut sa spuna care.

El si-a reiterat criticile asupra modului in care Theresa May a negociat Brexitul cu UE, estimand ca ea le-a lasat europenilor "toate cartile" si ca acestia "nu aveau nimic de pierdut".

Donald Trump recomanda...
Citeste si: Donald Trump recomanda Londrei un Brexit fara acord

"I-am spus Theresei May ca trebuia mai intai sa-si pregateasca munitia. Cred ca Regatul Unit a lasat Uniunii Europene toate cartile in mana. Este foarte dificil sa joci cand o parte are toate avantajele", a adaugat el.

Theresa May a incheiat in noiembrie un acord de divort cu Uniunea Europeana, dar acesta a fost respins de trei ori de parlamentul britanic, ceea ce a constrans-o sa ceara amanarea Brexitului, prevazut initial sa aiba loc pe 29 martie si amanat acum pana pe 31 octombrie cel tarziu, si si-a anuntat demisia saptamana trecuta.

Este deci un premier pe pas de plecare cu care Donald Trump se pregateste sa se intalneasca cu prilejul primei sale vizite de stat, care a suscitat deja apeluri la demonstratii impotriva vizitei sale la Londra.

Prim-ministrul a indicat la sfarsitul lui aprilie ca intentioneaza sa discute "legaturile care vor fi construite in urmatorii ani" impreuna cu aliatul american, in contextul in care tara sa intampina dificultati in parasirea UE, la trei ani dupa referendumul care a decis iesirea din blocul comunitar cu 52%.

Olguta Vasilescu va fi...
Citeste si: Olguta Vasilescu va fi consilier al premierului Viorica Dancila

Unul dintre artizanii victoriei la referendum, Boris Johnson este actualul favorit al militantilor de la baza Partidului Conservator, chiar daca deputatii sunt mai reticenti.

De asemenea, el a fost citat de un tribunal londonez sub acuzatia ca a mintit in privinta costului apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana in timpul campaniei pentru referendumul din 2016.

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Brexit: Boris Johnson refuza sa achite "factura de divort" de UE