Romania acumuleaza datorii tot mai mari la partenerii comerciali externi. Deficitul comercial al tarii noastre a depasit, în primele patru luni ale anului, 5 miliarde de euro, cu peste 30% mai mare fata de aceeasi perioada a a anului trecut (+1,3 miliarde de euro). Banca Nationala a Romaniei a evidentiat, in cel mai recent Raport asupra stabilitatii financiare, riscul generat de cresterea accelerata a deficitului comercial, ca fiind cel mai important in acest moment si in crestere.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in intervalul ianuarie - aprilie 2019, exporturile FOB au insumat 23,066 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 28,104 miliarde de euro.

In aceeasi perioada de referinta, exporturile au crescut cu 3,8%, iar importurile cu 8,3%, comparativ cu primele patru luni din anul anterior.

Numai in luna aprilie a acestui an, exporturile FOB au insumat 5,532 miliarde de euro, in timp ce importurile CIF s-au ridicat la valoarea de 6,915 miliarde de euro, rezultand astfel un deficit de 1,382 miliarde de euro intr-o singura luna.

De altfel, ritmul cu care cresc importurile ingrijoreaza din cauza faptului ca, de cativa ani deja, il depeseste pe cel al exporturilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara recent ca, prin politica de stimulare a cresterii economice prin consum (salarii si pensii mai mari, fara a fi corelate cu productivitatea si reduceri de taxe, fata a fi corelata cu o mai buna colectare), “finantam locuri de munca in strainatate” si ca “in trei ani ne-am grabit sa stricam ce s-a obtinut anterior”. Astfel, guvernatorul a criticat cresterea deficitului de cont curent, dupa ce acesta a fost redus, cu sacrificii, de la 14% din PIB in 2008, aproape de echilibru.

Economia Romaniei a crescut, in ultimii ani, in medie cu 4,6% pe an, mult peste media ratelor de crestere din tarile membre ale Uniunii Europene, respectiv 2,1% pe an.
“Acest ritm de crestere impresionant, care a contribuit la diminuarea decalajului fata de media UE, a fost asociat cu cresterea consumului in dauna investitiilor, mai ales in dauna investitiilor publice”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.

Potrivit acestuia, cresterea economica a fost legata “nefericit” de o dinamica importanta a importurilor, cu efecte negative asupra echilibrului balantei externe.

“La echilibrul extern nu se poate minti. Cand dai prea mult, se vede aici. Pe plan intern ne mai putem amagi, dar deficitul extern este imbatabil. Necazul este ca atunci cand il vezi, s-ar putea sa fie prea tarziu”, a precizat Isarescu.

In ultimii 5 ani, importurile s-au situat in permanenta cu mult peste exporturi, ca ritm de crestere (si exporturile au crescut, dar mai incet).

Concluzia raportului BNR este ca cea mai importanta provocare economico-financiara in perioada urmatoare este temperarea deficitului extern, spune guvernatorul BNR, cu atat mai mult cu cat, la nivel regional, Romania reprezinta o exceptie. Romania a avut, in 2018, un deficit de cont curent de 4,5% din PIB (care poate fi considerat tolerabil comparativ cu 14% in 2018, insa a crescut accelerat de la aproape 0 in 2014).

Prin comparatie, Cehia si Ungaria au surplus de cont curent, iar Polonia un deficit redus.

“E bine ca avem crestere economica, dar sa vedem cum o obtinem si cum putem sa o mentinem, pentru ca daca vom continua in aceasta maniera, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa facem o corectie, iar corectia costa si este dureroasa”, a punctat guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri