Comisia Europeana avertizeaza, din nou, cu privire la riscul ca Romania sa depaseasca limita de deficit bugetar de 3% din PIB, care este cu atat mai grav cu cat deficitul nu este rezultatul unor investitii, ci al taierii taxelor si cresterii salariilor. Din aceasta cauza, cresterea economica, bazata pe consum, nu poate fi sustenabila. Mai mult, oficialii europeni acuza autoritatile de la Bucuresti ca nu respecta legile din propria tara.

"Deficitul bugetar nu este facut de investitii, ci de taierea taxelor si cresterea salariilor. Acesta este motivul pentru care trebuie sa fim ingrijorati cu privire la sustenabilitatea acestei cresteri. Cheltuielile publice au crescut mai rapid decat veniturile, ceea ce a marit decalajul", a declarat Isabel Grilo, director al Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Fiscale din cadrul Comisiei Europene, citata de Agerpres.ro.

Aceasta a participat, la Bucuresti, la conferinta privind prezentarea publica a recomandarilor specifice pentru Romania din cadrul Semestrului European 2019.

Totodata, oficialul european a readus in atentie si faptul ca majorarile salariale au fost mult mai mari decat avansul productivitatii.

"Alt aspect care ne ingrijoreaza este ca deficitul de cont curent se va majora in urmatoarea perioada daca nu se iau masuri. Vedem in special deficitul comercial, iar o mare parte a acestei deteriorari este cauzata de cresterea importurilor de bunuri de consum. Deci nu performanta exporturilor a fost dezamagitoare, ci evolutia importurilor a fost mult mai mare, asta a dus la acest deficit comercial, care poate fi explicat prin partea de consum a bunurilor de import, ca urmare a politicii fiscale in expansiune", a continuat reprezentantul CE.

Un alt element ingrijorator este presiunea inflationista. "Inflatia a crescut si urmeaza sa creasca in continuare si probabil va depasi limita superioara stabilita de BNR ca tinta", considera ea.

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, ignorata complet de autoritati

Oficialul Comisiei Europene atrage atentia si asupra faptului ca autoritatile romane nu respecta sau ignora unele prevederi legislative vitale.

"A doua parte a recomandarii se refera la Legea responsabilitatii fiscale. Regulile fiscale apar in legea responsabilitatii fiscale si stabilesc o serie de reguli care din pacate nu s-au aplicat din 2016 in Romania. Exista elemente ale acestor reguli care au fost ignorate sau ocolite, ceea ce este un motiv de ingrijorare. Ele exista cu un motiv, exista un mecanism de corectie cand apar devieri, un mecanism care a fost ignorat. Modul in care s-a realizat politica fiscala nu respecta regulile nationale", a precizat Grilo, sustinand ca nu este prima oara cand Romaniei i se face aceasta recomandare.

Ea s-a referit si la OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat, care de asemenea nu este respectata, iar autoritatile cauta tot felul de motive pentru a excepta din ce in ce mai multe companii de stat de la aplicarea acestui act normativ.

"Degeaba legea este buna, daca nu este aplicata", a aratat reprezentantul Comisiei Europene.

Grilo a vorbit si despre gradul slab de colectare a impozitelor in Romania, cu mult sub media UE, care contribuie la adancirea deficitului bugetar.

Comisia Europeana a publicat, pe 5 iunie, recomandarile specifice de tara pentru 2019.

Executivul de la Bruxelles a adresat un avertisment Romaniei si Ungariei cu privire la existenta unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2018 si a recomandat Consiliului sa sfatuiasca cele doua tari sa-si corecteze aceasta deviatie.

Ungaria si Romania fac deja obiectul unei proceduri de abatere semnificativa din 2017.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri