Achizitionarea Bancii Romanesti de catre EximBank, controversata! Care sunt motivele?

Tranzactia prin care EximBank (banca de stat) a cumparat Banca Romaneasca de la National Bank of Greece (NBG) este aspru criticata de senatorul Florin Citu. Acesta considera achizitia suspecta, pentru ca a fost realizata total netransparent, si inutila, in conditiile in care statul detine deja o banca de retail cu cea mai larga retea teritoriala. In aceste conditii, senatorul solicita Bancii Nationale a Romaniei detaliile tranzactiei.

Achizitionarea Bancii Romanesti (cu capital grecesc) de catre EximBank trebuie aprobata de BNR. Aceasta a fost anuntata joi seara tarziu, printr-un comunicat de presa, fara a fi dezvaluit pretul de vanzare. Banca Romaneacsa se afla la vanzare de mai multi ani, timp in care a trecut prin cateva procese de preluare esuate.

“BNR trebuie sa prezinte cat mai rapid PUBLIC detaliile acestei tranzactii. In acelasi timp, am sa invit BNR in Parlament la comisia de buget finante din Senat pentru a discuta despre tranzactie”, a scris Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

El a precizat ca va propune sa fie chemat in comisie si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sa explice ratiunea acestei tranzactii, insa este sceptic cu privire la raspunsul ministrului. Mentionam faptul ca statul este unicul actionar al EximBank, prin Ministerul Finnatelor.

“Mai mult, voi cere si comisie de ancheta pentru aceasta tranzactie in Senat. Dar stiu ca PSD-ALDE se va opune. Nu vor transparenta. Mai ales atunci cand fac o ilegalitate. De aceea este datoria BNR sa informeze Parlamentul si publicul”, a subliniat Citu.

Citeste si:
Coronavirus| Cum poți amâna plata ratelor dacă ești client Banca...
Coronavirus| Cum poți amâna...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Din punctul sau de vedere, tranzactia este suspecta din mai multe considerente: faptul ca o banca a exportatorilor cumpara o banca de retail, iar statul are deja o banca universala, adica si de retail, CEC Bank, care are nevoie de un miliard de lei capitalizare pentru a-si acoperi pierderile.

“Chiar are statul nevoie de DOUA banci de retail? Dar mai sunt si alte intrebari la care Teodorovici trebuie sa raspunda. Ce pierderi din bilanturile bancii respective inghite acum statul roman, adica cei care platesc taxe in Romania? Statul roman nu are bani sa cumpere banca respectiva SI SE IMPRUMUTA. Chiar asa mare nevoie are statul roman de o banca in conditiile in care nu are bani in buget pentru pensii si salarii? Chiar exista asa o compatibiliate si o oportunitate pentru statul roman sa cumpere o banca care totusi este pe piata de vanzare de foarte mult timp si nu s-a inghesuit nimeni sa o cumpere? Teodorovici a atacat sistemul bancar din Romania non stop. Iar acum cumpara o banca din acest sistem. Ce este asa special la aceasta tranzactie?”, comenteaza senatorul citat.

EximBank a anuntat, joi seara, ca semnat cu National Bank of Greece acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca. In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca universala, se arata in comunicatul bancii.

Citeste si:
Ce beneficii au clientii Bancii Romanesti din preluarea de catre OTP
Clientii Bancii Romanesti vor...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri