Problemele pentru clientii bancilor pentru locuinte nu par a se apropia de final. BCR Banca pentru Locuinte anunta ca a primit o decizie nefavorabila la Inalta Curte de Justitie in disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (bauspar), dupa ce banca castigase in prima instanta. Insa aceasta sustine ca nu renunta la lupta si ca va da curs actiunilor legale extraordinare si internationale impotriva deciziei instantei pentru a apara interesele celor 300.000 de clienti.

“BCR BpL a respectat prevederile legale atat inainte, cat si dupa revizuirea legii care reglementeaza activitatea de economisire-creditare, lege care are la baza cele mai bune practici din Uniunea Europeana, si va continua sa reprezinte drepturile clientilor cat si propriile drepturi, dupa publicarea motivatiei deciziei luate de Inalta Curte. Optiunile legale luate in considerare de banca sunt atat actiuni legale in Romania, cat si la curtile internationale”, se arata intr-un comunicat al bancii.

Situatia disputata este legata de un control al Curtii de Conturi din anul 2015, care a vizat modul in care clientii sistemului de econimisire-creditare (bauspar) au beneficiat de prima de stat. Problemele ridicate se refera la justificarea primei de stat incasata de clienti (aspect clar reglementat de lege si in concordanta cu legislatia europeana in ceea ce priveste sistemul de economisire-creditare) si de faptul ca minorii si persoanele in varsta nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, in linie cu legislatia europeana in vigoare). Prin urmare, BCR Banca pentru Locuinte a contestat raportul Curtii de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronuntat covarsitor in favoarea bancii in prima instanta.

BCR Banca pentru Locuinte considera situatia actuala problematica din punct de vedere al predictibilitatii deciziei juridice, considerand faptul ca BCR BpL a actionat intotdeauna in concordanta cu legislatia pentru sistemul de economisire-creditare si a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeana: Germania si Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes in ultimii 70 de ani pentru imbunatatirea conditiilor de locuire.

Mai mult, concluzia la care s-a ajuns in urma revizuirii legii care reglementeaza sistemul de economisire-creditare de catre Parlamentul Romaniei a fost ca BCR BpL a avut o abordare consecventa fata de lege si clienti. In tot acest timp, deoarece plata primei de stat a fost suspendata de catre stat, BCR Banca pentru Locuinte a actionat cu buna credinta si a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienti.

BCR Banca pentru Locuinte sustine ca a respectat legea in totalitate si subliniaza faptul ca rapoartele de constatari nejustificate ale Curtii de Conturi afecteaza in mod nedrept clientii. “Decizia actuala va submina functionarea pietei de economisire-creditare si potential viabilitatea intregului sistem bauspar din Romania. Grupul BCR va continua sa isi serveasca prompt clientii, bazat pe faptul ca nivelurile de capital si lichiditate ale grupului BCR raman puternice, semnificativ peste cerintele de reglementare, in pofida unei estimari conservatoare a impactului deciziei instantei”, se subliniaza in comunicat.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) reprezinta interesele a peste 300.000 de clienti. Actualmente BCR BpL inregistreaza un bilant de 2,67 miliarde lei, la 31.03.2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri