Guvernul Orban a decis sa exonereze clienti bancilor pentru locuinte de la returnarea primelor incasate. Un proiect in acest sens va fi aprobat de Executiv, conform Adevarul.ro.

„As dori sa acceptati introducerea pe ordinea de zi a unei OUG pentru exonerarea clientilor bancilor de economisire-creditare de la rambursarea unor sume reprezentand prime de stat si accesorii”, a declarat in sedinta de Guvern ministrul Ion Stefan.

Anul trecut, fostul ministru de Finante Eugen Teodorovici dorea da dea Ordonanta de Urgenta ca sumele incasate de clientii bancilor pentru locuinte sa fie exonerate de plata. Proiectul nu a fost niciodata adoptat, pentru ca Guvernul Dancila a fost demis prin motiune.

In 2015, Curtea de Conturi a acuzat BCR Banca pentru Locuinte si Aedificium Banca pentru Locuinte SA (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte) ca nu au respectat legea atunci cand au acordat primele de stat si unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit. Sistemul presupunea ca o persoana economiseste pentru o perioada de cel putin cinci ani, dupa care este eligibila pentru un credit pentru achizitia, constructia sau imbunatatirea unei locuinte, in conditii mai avantajoase de dobanda decat cele de la nivelul pietei.

Inalta Curte a decis, in luna iunie a anului trecut, ca cele doua entitati nu au respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clientii sistemul de economisire-creditare (bauspar). Erste Group Bank, care detine BCR, anunta la acel moment ca va pune deoparte pana la 230 de milioane de euro, ca rezultat al deciziei instantei supreme din Romania legata de activitatile de afaceri ale subsidiarei sale locale BCR Banca pentru Locuinte.

Sursa foto: pit24 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri