Cele doua banci pentru locuinte din piata locala, Raiffeisen si BCR, au pierdut cumulat circa 100.000 de clienti in mai putin de jumatate de an, din calculele wall-street.ro, in contextul in care sistemul de economisire-creditare (Bauspar) este blocat de mai bine de un an pe fondul proceselor dintre cele doua institutii si Curtea de Conturi, care a acuzat ilegalitati la acordarea primei de catre stat.

La finalul anului trecut, peste 600.000 de romani participau in sistemul de economisire creditare, unde depozitau circa 3 miliarde de euro si luasera credite de 400 milioane euro. In prezent, conform declaratiilor facute de Lucian Anghel, presedintele BCR Banca pentru Locuinte si presedinte executiv al Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), numarul clientilor pe cele doua banci ar fi de circa 500.000 si "cateva zeci de mii s-au retras" in urma blocajului privind plata primei de la stat.

Astfel, viteza de retragere a clientilor in sistemul de economisire-creditare a depasit 10% in mai putin de un an, in contextul in care in prezent cele doua banci "nu mai semneaza noi contracte".

"Am avut discutii productive in comisia de buget-finante din Camera Deputatilor si asteptam sa se clarifice legea, astfel incat sa restartam sistemul. Principala preocupare este repornirea sistemului si reluarea primelor de la stat", a precizat Anghel, cu ocazia prezentarii celui mai recent studiu IRSOP realizat pe un esantion din clientii celor 2 banci.

La finalul anului 2016, BCR bpl avea circa 361.000 de clienti, dar intre timp "cateva zeci de mii si-au retras banii din depozite" si nu au mai semnat un alt contract de economisire-creditare. Rata de pierdere a clientilor indica faptul ca BCR bpl ar putea sa mai aiba circa 330.000 de clienti, in timp ce Raiffeisen banca pentru locuinte nu a comunicat pana la ora publicarii acestui material date cu privire la clientii existenti sau ritmul de scadere.

Anghel a mai atras atentia si asupra faptului ca, pe modelul de business al bancilor pentru locuinte, trebuie sa existe un flux constant de deponenti care sa sustina creditarea, fiind nevoie de 8-9 deponenti pentru acordarea unui credit, care fireste este mult mai mare decat suma economisita.

"Acestia sunt bani de nisa, singura resursa pe termen foarte lung fiind economiile clientilor. Depozitul mediu la BCR bpl este de circa 5 ani, in timp ce creditul se acorda pe termen mult mai mare", a afirmat Lucian Anghel, explicand in acest fel de ce procentul clientilor care iau un credit nu este foarte relevant, ci conteaza mai mult volumul creditelor.

Clientii din sistemul Bauspar nu si-au mai primit prima de la stat

Aurelia Cionga, presedinte al Raiffeisen Bpl si ABDLR, a precizat ca, in ceea ce priveste primele platite de catre stat, circa 80% din banii aferenti anului 2014 au fost virati deponentilor, in timp ce primele aferente 2015 sunt blocate, ca urmare a deciziei Curtii de Conturi.

Potrivit calculelor, Guvernul ar datora aproape 100 milioane de euro clientilor celor doua banci care au economisit pentru renovarea sau achizitia unei locuinte.

De peste un an, sistemul Bauspar in Romania este blocat, cele doua banci care activeaza pe aceasta nisa (Raiffeisen si BCR) fiind in imposibilitate de a mai accepta noi deponenti, dupa ce Curtea de Conturi a acuzat bancile pentru locuinte in decembrie 2015 pentru ilegalitati in acordarea primelor de la stat. Potrivit sistemului din Romania, statul plateste 25% din suma economisita in anul precedent de catre client, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro.

Ilegalitatile au vizat "acordarea nelegala a primei de stat pentru clientii persoane fizice - copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima de stat, prin incheierea de contracte de economisire - creditare cu parintii acestora in calitate de reprezentanti legali”, dar si pentru persoanele cu o varsta mai mare de 65 de ani.

Bancile pentru locuinte au invocat legislatia nationala, care nu precizeaza varsta beneficiarului, dar si practica europeana, in care sistemul Bauspar este legal si functional si pentru minori si varstnici. De altfel, in luna martie a acestui an, cele doua banci au castigat la Curtea de Apel procesul impotriva Curtii de Conturi privind plata primelor catre clienti.

Ministeul Finantelor nu a platit primele aferente anului 2015, care trebuiau sa se plateasca incepand cu aprilie 2016. Primele pentru deponenti scoteau anual din bugetul de stat circa 210 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri