Amnistia fiscala, anuntata de actualul ministru al Finantelor de mai bine de un an, prinde contur. Eugen Teodorovici a prezentat un plan pe doua scenarii pentru acordarea unor "facilitati fiscale" contribuabililor cu datorii, inclusiv stergerea din principal. Un set de masuri se adreseaza celor cu datorii de peste un milion de lei, iar celalalt pentru datorii sub aceasta suma. Desi sustine ca se adreseaza in principal sectorului privat, ministrul a prezentat o situatie din care reiese care sunt marii datornici la buget: COMPANIILE DE STAT. In plus, el trece peste faptul ca reprezentantii mediului de afaceri spun ca amnistia fiscala nu este nici oportuna si nici solicitata de firmele private.

Facilitatile fiscale se vor aplica in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel: masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazate pe un plan de restructurare, plata esalonata si supraveghere fiscala pe perioada inlesnirii; anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (esalonare, reorganizare, insolventa), daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.

"Este vorba de un cadru legislativ care propune un plafon de un milion de lei impartit intre persoane fizice si persoane juridice.(...) Pe baza acestui cadru, compania respectiva poate face o astfel de solicitare, prezinta un astfel de plan de restructurare care se face de o persoana autorizata, exact ca si in cazul, sa spun asa, insolventei, daca nu ma insel, si se face aceasta esalonare a obligatiilor la plata accesoriilor si se poate chiar reduce pana la jumatate din principal, 30, 40, 50%, sunt mai multe propuneri", a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.ro.

Ministrul sustine ca sectorul privat va fi principalul beneficiar al masurii.

"Sa stiti ca aici am mai spus-o, o repet ca sa fie foarte clar, s-a pornit ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme si care nu cred ca au alta solutie de salvare. Este o sansa pe care incercam sa o dam acestor companii, dar in acelasi timp este corect sa aplicam un astfel de regim si companiilor private si companiilor de stat", a afirmat el.

Insa, din situatia prezentata de ministrul Finantelor, cu contribuabilii persoane juridice cu datorii de peste un milion de lei rezulta ca, la finalul anului trecut, 31 de companii de stat aveau datorii de peste 748 milioane de lei si accesorii (dobanzi penalizatoare) de 981,4 milioane de lei, 28 de companii cu capital privat si de stat aveau datorii de 529 milioane de lei si accesorii de 388 de milioane de lei, 2.633 de firme cu capital privat aveau datorii de 12,9 miliarde de lei si accesorii de 8,6 miliarde de lei, iar 30 de institutii publice datorau statului 71,7 milioane de lei si accesorii de 56 de milioane de lei.

In plus, o situatie a contribuabililor cu datorii de sub un milion de lei indica faptul ca, la finalul anului trecut, 22.988 de persoane fizice (inclusiv PFA, II, IF sau profesii liberale) insumau datorii de 698,9 milioane de lei si accesorii de 800 milioane de lei. De asemenea, 285.322 de companii cu capital privat aveau datorii de 16,6 miliarde de lei si 9 miliarde de lei accesorii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri