Infiintat la sfarsitul anului 2003 si inregistrat la Registrul Comertului in data de 16 februarie 2004, Biroul de Credit este o societate pe actiuni ce are ca actionari mai multe banci de pe piata. In acest material vorbim despre cum ajungi sa fii raportat la aceasta institutie si care sunt urmarile.

Biroul de credite detine date despre comportamentul tau de plata, respectiv daca ti-ai platit la timp ratele, daca ai sume restante de achitat sau cat ai intarziat cu platile. Banca sau IFN-ul la care ai un imprumut te va raporta la Biroul de Credit in cazul in care ai intarziat cu plata ratelor mai mult de 30 de zile.

Raportarea restantelor la Biroul de Credit nu inseamna neaparat ca nu mai poti lua un credit, ci doar ca procesul de acordare va fi mult mai dificil, deoarece institutiile financiare iau in calcul rezultatul oferit de sistemul de scoring oferit de aceasta societate in momentul in care iti analizeaza cererea. Sistemul de scoring al Biroului de credit iti ofera un scor in functie de urmatoarele elemente:

  • Istoricul de plata
  • Datoria curenta
  • Durata contului/conturilor de credit (numarul mediu de luni de la acordarea creditelor)
  • Cererea de noi credite (numarul de interogari si creditele acordate in ultimele 6 luni)
  • Mix-ul de credit (tipuri de credite)

In momentul in care ai fost raportat cu o restanta, informatiile sunt pastrate timp de 4 ani, indiferent ca tu ai platit intre timp banii respectivi. Incercati sa nu va lasati pacaliti de diverse firme care va promit "stergerea din Biroul de Credit", situatiile in care se poate reliza acest lucru sunt urmatoarele, conform Biroului de Credit:

  • Expira perioada de stocare a datelor. Stergerea se face in mod automat de catre Sistemul Biroului de Credit
  • Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. In acest caz, stergerea datelor se va face, la cererea intemeiata a persoanei vizate, de catre Participantul care le-a inregistrat;
  • Biroul de Credit si/sau Participantii sunt obligati prin lege sa stearga datele inregistrate.

Mai exact, poti cere excluderea din Biroul de Credit doar daca informatiile introduse nu sunt corecte sau daca nu ai fost informat cu 15 zile inainte de demersul prin care ai fost inregistrat. Poti afla daca ai fost raportat la Biroul de Credit facandu-ti un cont pe site-ul oficial cu ajutorul unei adrese de email si a unui numar de telefon.

Conform ultimului buletin lunar publicat de catre Banca Nationala a Romaniei, ce face referire la situatia de la finalul lunii aprilie a acestui an, numarul total de restantieri(persoane fizice) la bancile de pe piata noastra a ajuns la 548.092, cu 12.660 mai multi fata de luna anterioara. In tabelul de mai jos puteti observa cum a evoluat numarul restantierilor in ultimele 6 luni si valoarea creditelor restante.

Sursa foto: WAYHOME studio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri