Reprezentantii mediului de business resping propunerea de amnistie fiscala inaintata de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acestia sustin ca firmele private nu au solicitat aceasta amnistie si ca masura este destinata companiilor de stat, care au probleme financiare din cauza salariilor exorbitante pe care le platesc.

Peste 80% dintre respondentii unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) se opun amnistiei fiscale generalizate, prin care firmele ar beneficia de stergerea unor penalitati pentru neplata taxelor la stat, dar si a unei parti din datoria principala, in anumite conditii.

"Amnistia fiscala este un subiect care apare cu o oarecare recurenta. (...) In primul rand cred ca ar trebui stabilit foarte clar cine cere aceasta amnistie fiscala. Din pacate nu am vazut din partea Ministerului de Finante sau a Guvernului cine sunt cei care solicita aceasta amnistie fiscala si care sunt problemele pe care aceasta amnistie fiscala le rezolva in economie. Reamintesc faptul ca suntem intr-o perioada de crestere economica, intr-o perioada in care exista bani in economie si atunci trebuie sa ne uitam foarte clar pe cine si in ce fel ajutam cu aceasta amnistie fiscala. Ca si rezultate ale acestui sondaj pe care noi l-am realizat, peste 80% dintre respondentii se opun unei amnistii fiscale generalizate in care, de fapt, ajutam tot companiile de stat", a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.

Firmele de stat: salarii ca in Occident, performanta ca in Romania

La randul sau, presedintele de onoare al Consiliului, Ovidiu Nicolescu, spune ca nu este de acord sa fie amnistiate firmele mari de stat care au acumulat datorii din cauza salariilor uriase pe care le-au acordat in special membrilor conducerii.

“Eu sunt convins ca daca ar face cineva o analiza ar constata urmatorul lucru: peste 80% din volumul acestor datorii se afla fie in firme de stat, fie particulare, dar mai ales de stat, unde salariile sunt ca in Occident si performantele ca in Romania. Sa stiti ca aceste firme au ajuns sa aiba datorii nu pentru ca au facut investitii, ci pentru ca au marit salariile fara acoperire. Uitati-va si la regiile de stat, inclusiv cele locale: mii de euro salariu la o regie locala (pentru director, directori adjuncti, o ploaie de directori) care invarte 3 surcele. Nu putem sa amnistiem salarii marite in continuare”, a punctat Nicolescu.

Acesta sustine ca sunt si companii multinationale care platesc salarii foarte mari, pentru a nu plati impozite, dar sunt foarte putine.

Tot mai multe firme private se opun amnistiei

Sondajul CNIPMMR a fost reluat, practic, dupa ce a fost realizat si in 2018. Atunci, 72% dintre respondenti se opuneau unei amnistii fiscale. Acum procentul a mai crescut.

"Daca sunt probleme legate de companiile de stat, pentru ca in opinia noastra de fapt aici e marea problema, aici e marea buba, de fapt ei spre aceasta zona merg cu acest tip de amnistiere fiscala, cred ca mai degraba ar trebui sa se iasa onest in fata mediului de afaceri si sa se spuna care sunt problemele acestor companii, care sunt planurile lor de redresare, daca intra sub incidenta ajutorului de stat, sa se creeze un program de ajutor de stat pentru a rezolva aceasta problema, dar nu sa spui ca rezolvi problemele microintreprinderilor pentru ca acolo problemele sunt altele", a afirmat Florin Jianu.

In opinia sa, efectele negative ale unei astfel de masuri ar fi mai mari decat prezumtivele efecte pozitive. Unul din efectele negative ar fi ca ar incuraja contribuabilii sa nu isi mai plateasca taxele, in asteptarea amnistiei, si ar spri inclinatia catre evaziune fiscala.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat recent ca autoritatile iau in calcul doua scenarii pentru acordarea unor facilitati fiscale, pentru datorii de peste si, respectiv, de sub un milion de lei.

Potrivit acestuia, masurile de acordare a unor facilitati fiscale se vor aplica in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel: masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazate pe un plan de restructurare, plata esalonata si supraveghere fiscala pe perioada inlesnirii; anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (esalonare, reorganizare, insolventa), daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.

Ministrul a subliniat ca sectorul privat va fi principalul beneficiar al masurii.

Sursa foto: Shutterstock/ Mircea Moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri