Romanii isi asuma putine riscuri si se declara a fi prudenti, conform unui studiu realizat de compania de colectare de creante Kruk la sfarsitul anului trecut. Astfel, numai 17% dintre romanii fara datorii si 25% dintre cei care inregistreaza datorii isi asuma riscuri. Cu toate acestea, se feresc de asigurari si numai o treime ar incheia o polita de asigurare, dar doar daca ar fi obligatorie.

Numai 10% dintre romani, cu sau fara datorii, declara ca prefera sa incheie polite de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sanatate sau viata, calatorii, masina, locuinta si altele, arata Kruk. In randul celor care au spus ca ar incheia o polita de asigurare numai in cazul in care este obligatorie, procentul respondentilor fara datorii este mai mare decat procentul celor cu datorii: 37% dintre romanii fara datorii, comparativ cu 36% romanii cu datorii.

Plata datoriilor este o obligatie, iar in ceea ce priveste perceptia despre cei care nu isi platesc datoriile, 30% dintre romanii fara datorii si 22% dintre cei cu datorii sunt de parere ca persoanele care evita plata datoriilor trebuie pedepsite sever. Pe de alta parte, 62% dintre romanii fara datorii sunt de parere ca cei care evita plata datoriilor gresesc, insa, poate au motive intemeiate pentru care fac acest lucru, fata de 68% dintre romani cu datorii care sunt de aceeasi parere.

Retail jobs

Romanii economisesc cateva luni pentru bani de vacanta

In Romania, 43% dintre respondentii fara datorii si 40% dintre cei cu datorii economisesc cateva luni pentru vacanta, iar un procent similar de 40% dintre respondenti economisesc chiar tot anul, fie ca ne referim la cei cu datorii, fie la cei fara datorii. De asemenea, persoanele cu datorii, in procent de 67%, si cele fara datorii, in procent de 56%, sunt ingrijorate de plata unui imprumut.

Studiul "Obiceiurile financiare ale romanilor" a fost implementat la sfarsitul anului trecut de agentia de cercetare de piata iSense Solutions. Metodologia de cercetare a fost sondaj online, pe un esantion reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.

Citeste si:
Prima solutie automatizata pentru colectarea facturilor neincasate
Kruk Romania si Termene.ro...
Sursa foto: Hanna Kuprevich / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri