Declaratia unica 2019 trebuie depusa pana pe data de 31 iulie. Asadar, mai sunt cateva zile pana cand cei care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa isi declare veniturile pe 2018 si sa plateasca impozitul si contributiile sociale. In aceeasi declaratie se mentioneaza si veniturile estimate a fi obtinute din astfel de activitati in 2019. Care sunt exceptiile de la regula?

Termenul de depunere a declaratiei din 2019 era, initial, 15 martie, insa acesta a fost prelungit de autoritati, fara prea multe explicatii, pana la 31 iulie. In plus, s-a revenit si la posibilitatea depunerii declaratiei pe hartie, desi in 2018, cand a fost introdusa declaratia, s-a specificat in mod expres ca din acest an va fi depusa exclusiv online. Consultantii fiscali spun ca modificarile au fost impuse de faptul ca sistemul informatic al Fiscului (Spatiul Privat Virtual) functioneaza cu dificultate si multi contribuabili au reclamat acest asspect.

Asadar, pana pe 31 iulie, cei care au obtinut in 2018 venituri din activitati independente sunt obligati sa depuna declaratia pe anul trecut si sa plateasca impozitul si contributiile sociale datorate pentru acestea. In cazul in care aceste plati nu sunt realizate pana la termenul mentionat, Fiscul va aplica dobanzi si penalitati.

In aceeasi declaratie trebuie sa se completeze si veniturile estimate a fi incasate in acest an din activitati independente.

Pana la aceeasi data trebuie sa depuna declaratia si cei care au inceput sa incaseze astfel de venituri din acest an, cu estimarea pentru intregul an. Pentru veniturile incasate in 2019, insa, declaratia finala trebuie sa fie depusa pana pe 15 martie 2020, iar impozitele se platesc pana la aceeasi data.

Cei care incep sa obtina astfel de venituri dupa data de 31 iulie 2019 sunt obligati sa depuna declaratiei in cel mult 30 de zile de cand se produce evenimentul aducator de venituri (de exemplu, 30 de zile de cand se incheie un contract de inchiriere).

Cine trebuie sa depuna declaratia?

Sunt obligati sa depuna declaratia unica cei care obtin venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor (chirii), activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura, piscicultura, veniturile din investitii si alte venituri. Sunt exceptati de la depunerea declaratiei cei care obtin venituri pentru care impozitul si contributiile sunt retinute la sursa, de catre platitorul de venit. De asemenea, sunt exceptati de la depunerea declaratiei si de la plata si cei care obtin venituri cumulate sub plafonul stabilit.

Taxele datorate statului se calculeaza astfel: 10% impozit pe venit, 25% contributie la pensie si 10% la sanatate. Acestea sunt datorate, insa, numai daca veniturile nete depasesc cel putin 12 salarii minime brute (24.960 de lei in 2019). Cei care obtin venituri sub acest plafon sau nu obtin venituri deloc, dar vor sa se asigure facultativ la sanatate, pot depune declaratia, dar baza de calcul pentru contributie va fi de 6 salarii minime brute pe an.

In cazul contributiei la pensie, daca veniturile sunt sub plafon, dar contribuabilul vrea sa plateasca, procentul de 25% se aplica lunar la salariul minim brut (respectiv 12 salarii minime lunare pe an). Contributia se poate aplica la un venit mai mare (daca platitorul doreste asta), dar nu mai mic decat salariul minim.

Declaratia unica se poate depune online, in format PDF, fisierul descarcat de pe portalul ANAF completat si validat. In plus, si in acest an este permisa depunerea pe hartie a declaratiei, la sediile ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri