Ordonanta de Urgenta privind AMNISTIA fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial. Desi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a insistat sa numeasca aceasta masura “restructurare financiara”, actul normativ prevede inclusiv stergerea obligatiilor bugetare principale in procent de pana la 50% in anumite cazuri.

Teodorovici a declarat ca, de fapt, firmele nu vor beneficia de stergerea datoriilor ci doar de esalonarea la plata sau de anularea unor dobanzi si penalitati.

In realitate, insa, firmele care vor sa beneficieze de prevederile Ordonantei trebuie sa depuna un plan de restructurare in baza caruia pot obtine inlesniri la plata obligatiilor bugetare principale (esalonare sau amanarea dobanzilor si penalitatilor), conversia in actiuni a obligatiilor principale, stingerea obligatiilor bugetare principale prin darea in plata a unor imobile sau ANULAREA unor obligatii bugetare principale (daca planul de restructurare are succes).

Facilitatile sunt valabile pentru societatile care au datorii restante mai mari de un milion de lei la 31 decembrie 2018.

Pentru firmele cu datorii mai mici de un milion de lei, Ordonanta prevede facilitati doar pentru accesorii (dobanzi si penalitati pentru obligatiile principale restante la aceeasi data).

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut in nenumarate randuri ca masura a fost, initial, propusa pentru curatarea de datorii a companiilor de stat, insa a sustinut ca si firmele private vor beneficia de ea, desi reprezentantii mediului de afaceri un criticat-o spunand ca ii descurajeaza pe cei corecti sa isi plateasca taxele la timp.

Pentru acestia din urma, ministrul Fianantelor sustine ca pregateste o serie de bonusuri, insa acestea raman la nivel declarativ, in timp ce amnistia fiscala este, deja, in Monitorul Oficial.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri